Aangeboden door VisitBruges

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

In Brugge kunnen ze toveren met noten

De beeldende kunstroute van Triënnale Brugge 2018 wordt luister bijgezet door een bomvol programma van klassieke muziekfestivals. Het vestigt de aandacht op een stuk geschiedenis van de werelderfgoedstad dat minder bekend, maar minstens zo rijk is. Maak kennis met de dj’s van de vijftiende eeuw.

Beeld Cel Fotografie Brugge

Brugge bezit naast een bijna perfect bewaard gebleven eeuwenoud centrum en musea vol historische schilderkunst ook een schat aan muzikale geschiedenis die teruggaat naar de Middeleeuwen. In die tijd was Brugge the place to be voor de dj’s van toen: de zogenoemde polyfonisten die met meerstemmige muziek furore maakten in de stadspaleizen van rijke Bourgondiërs. Ze konden toveren met noten; hun melodieën waren niet alleen van voren naar achteren, maar ook van achteren naar voren leesbaar.

Concertgebouw Beeld Jan Dhondt

Muzikale meesters

En toch is de kans klein dat er bij het noemen van de namen Guillaume Dufay, Johannes Ockeghem en Adriaan Willaert massaal belletjes beginnen te rinkelen. Deze mannen hoorden, samen met vele andere polyfonisten, bij de Franco-Vlaamse School: het populairste muziekgenre van de veertiende tot en met de zestiende eeuw. Niet alleen in België en Nederland waren deze muzikanten geliefd. Ze veroverden, net als de Vlaamse Primitieven met hun schilderkunst, heel Europa: van Scandinavië tot het puntje van Italië en van Engeland tot Polen.

Er staan inmiddels niet meer op iedere straathoek contratenoren tegen elkaar op te zingen, maar in het Brugge van de 21e eeuw is nog wel degelijk een hoop te beleven voor klassieke muziekliefhebbers. Neem Anima Eterna Brugge, een orkest dat zo dicht mogelijk bij de klassieke meesters wil komen en daarom altijd de bezetting, instrumenten en speeltechnieken gebruikt zoals de componist die heeft gekend. Het ensemble geeft al dertig jaar concerten over de hele wereld, maar is thuis in Brugge.

Lees meer over dit onderwerp in het dossier:

Visit Brugge

Beeld Jan Dhondt

Tal van festivals

Het hart van Brugge als muzikale hoofdstad is het Concertgebouw, dat bekend staat om zijn imposante akoestiek en wereldvermaarde toparchitectuur. Dit internationale huis voor muziek en dans fungeert dan ook als de grootste organisator van klassieke uitvoeringen in Vlaanderen. Als nieuwsgierige toerist kun je er altijd een kijkje nemen, ook zonder concertkaartje. Sinds kort houdt de cultuurtempel namelijk permanent open huis.

Gedurende Triënnale Brugge 2018 staat het programma van het Concertgebouw bol van de festivals. Een hoogtepunt is het internationaal gerenommeerde MAfestival, dat al meer dan vijftig jaar een vernieuwende kijk op oude muziek biedt. Dat gebeurt niet alleen binnen de muren van het gebouw, maar ook daarbuiten. Gedurende het evenement, dat plaatsvindt van 3 tot en met 12 augustus, worden op allerlei verrassende locaties in de binnenstad concerten gegeven. Dit jaar is het thema 'Cherchez la femme', dat de aandacht richt op vrouwenstemmen in de oude muziek.

Raadpleeg zeker ook de concertagenda op www.brugessoundsgreat.com 

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden