recensiebreek

In Breek gebeurt bar weinig (twee sterren)

Baartman leeft zich uit met absurdistische invallen, waarvoor je precies op haar golflengte moet zitten om voor de bijl te gaan.

Cabaretier Nathalie Baartman in 'Breek' Beeld Jochem Jurgens
Cabaretier Nathalie Baartman in 'Breek'Beeld Jochem Jurgens

Nathalie Baartman is de enige in haar soort binnen het Nederlands cabaret. Ze heeft een prominente Twentse tongval, een sensitief-vegetarische leefstijl vol Fair-trade-producten en biologische maaltijden en ze woont in Borne, het dorp in Overijssel waar ze samen met haar dochtertje Annie de kringloopwinkel platloopt. Zelf noemt Baartman (45) zichzelf ‘het kruidenvrouwtje onder de komedianten’ en dat is wel een treffende typering.

Authentiek is ze zeker, maar gebeurt er ook genoeg interessants in Baartmans leven? Daarover kan worden getwijfeld na het zien van haar zevende theatersolo Breek. Waar ze in voorganger Voest (2017) haar dagelijkse belevenissen ‘in de regio’ nog wist te verbinden aan een maatschappelijk vraagstuk, namelijk de komst van Syrische vluchtelingen, gebeurt er in Breek bar weinig. Baartman wandelt door haar dorp, koopt af en toe een knoop of een trapmand, droomt over het maken van een pelgrimstocht en wordt versierd door de lokale dakdekker.

Ze brengt wel een maatschappelijke trend ter sprake: de stijging van meldingen over mensen met verward gedrag. Maar dit lijkt voor Baartman vooral reden te zijn om zich uit te leven met absurdistische invallen. Ze doet soms zo gek dat ze zich lijkt te willen positioneren als een Twentse pendant van de Vlaamse absurdist Wim Helsen. Het resulteert in een opening met een grote plaksnor op, een eindeloos lang gesprek in de buurt-Whatsapp over hondenpoep op straat en een plastisch uitgebeelde cursus waarbij het ‘innerlijke varken’ wordt bevrijd.

Het is een zeer specifiek soort humor, waarbij je precies op Baartmans golflengte moet zitten om voor de bijl te gaan. Bij deze recensent was dat helaas niet het geval.

Cabaret
Nathalie Baartman ; Breek
8/2, Cultuurcentrum Griffioen, Amsterdam. Tournee t/m 16/5.

Cabaretier Nathalie Baartman in 'Breek' Beeld Jochem Jurgens
Cabaretier Nathalie Baartman in 'Breek'Beeld Jochem Jurgens
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden