Week in boekenBrexit

In boeken zien de Britten de humor van de Brexit in

Op boekenfestivals gaat het ook al over de toekomst na de Brexit. In boeken zien Britten er ook de humor van in.

The English: Are They Human? van G.J. Renier

‘Brexit: what the hell happens now?’ Wie dit weekeinde in de Cotswolds in Centraal-­Engeland is en interesse heeft in de Brexit, zou een bezoek kunnen brengen aan het ­ChipLitFest. De Brexit zal een van de onderwerpen zijn op het jaarlijkse boekenfestival van Chipping Norton, voor mensen, zoals de aankondiging luidt, ‘die nog steeds geloven in experts’. Eind mei zal de Brexit ­tevens een belangrijk programmaonderdeel zijn in Hay-on-Wye, de moeder van alle Britse boekenfestivals. ‘Rule Britannia! Brexit and the End of Empire’, zo heet het gespreksthema daar.

‘Wat gaat er gebeuren?’ is niet een vraag die alleen op het eiland speelt. Voormalig NOS- en de Volkskrant-correspondent ­Peter Brusse, die reeds in Londen woonde toen het Verenigd Koninkrijk nog lang geen lid was van de EEG, laat staan de EU, krijgt hem wekelijks gesteld tijdens zijn tournee door Nederland voor zijn boek Ach Engeland Wij en onze overburen: van Bonifatius tot Brexit. Of hij nu in Oegstgeest is of in Roden, de vragen zijn hetzelfde: waarom doen ze zich dit aan? Kan niemand ze uit de droom halen? Maar vooral: hoe loopt het af?

De liefdesverklaring zelf toont de innige band tussen de twee maritieme handelsnaties aan, de vriendschappen en de vijandelijkheden. Twee naties die veel van elkaar hebben geleerd – Willem III van Oranje bracht de Engelsen de parlementaire democratie bij bijvoorbeeld, terwijl een Engelsman later aan de basis zou staan van de Twentse textielindustrie – maar toch ook zo verschillend. Het rijke, nette, efficiënte en moralistische Holland tegenover de vrijheidslievende, theatrale en wispelturige Britten die in de Lage Landen pionnen zagen in hun vete met de Fransen.

Brusse refereert aan een boek dat weinig aan actualiteit heeft ­ingeboet: The English: are they human?, waarin G.J Bernier begin jaren dertig schreef dat alles op het eiland draait om de vorm: de rituelen, het drama, de humor… Dat laatste blijkt uit het succes van het Ladybird Book of Brexit, een educatief kinderboek dat begint met de woorden ‘Groot-Brittannië is een trots ­eiland. Eeuwenlang stond het alleen. En nu staat het weer alleen.’ Het zijn, zo lijkt het, vooral volwassenen die het geestige boekje kopen, net zoals eerder Alice in Brexitland en Five on Brexit Island.

Waar op het vasteland treurnis overheerst, zien ze er op het eiland de humor van in. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden