In Bewaren - of hoe te leven zoekt Digna Sinke naar de essentie van materialisme: fraai en vaak ontroerend

Digna Sinkes nieuwe documentaire is een fraaie, vaak ontroerende zoektocht naar de essentie van materialisme. Ster van de documentaire is Sinkes Zeeuwse moeder, die laat zien dat rijkdom ’m niet zit in bezit.

Pauline Kleijer
Digna Sinkes moeder in Bewaren – of hoe te leven. Beeld RV
Digna Sinkes moeder in Bewaren – of hoe te leven.Beeld RV

Wanneer regisseur Digna Sinke een oud, versleten kleedje laat zien aan haar 92-jarige moeder, reageert die stralend. ‘Wat leuk dat je dat nog hebt!’, zegt ze. ‘Dat lag vroeger voor de kachel bij oma Liek.’

Spullen, wat moet je ermee? Het is de centrale vraag in de documentaire die Sinke (Tiengemeten, Weemoed & Wildernis) maakte over haar eigen bewaarlust en de weggooidrift van anderen. Ontspullen is in de mode: opruimgoeroes en digitale nomaden propageren een leven zonder materiële ballast. Het stuit Sinke tegen de borst, maar ze is er ook door gefascineerd. Wie al zijn oude troep zonder pardon weggooit, voelt zich vast een vrijer mens. Zal zij ook die lichtheid opzoeken, vraagt Sinke zich af. Zal ze alles wegdoen?

Ze heeft geen ziekelijke verzameldwang. Haar huis bevat stapels oude kranten, suikerzakjes en ander nutteloos geworden spul, maar het is er niet onbegaanbaar en Sinke weet alles precies terug te vinden. Opruimen zou niet eens zo heel veel moeite moeten kosten; toch houdt iets haar tegen. Misschien gaat er met het weggooien wel meer verloren dan alleen tastbare zaken. Hoe zit het bijvoorbeeld met herinneringen? Bij Sinkes moeder is goed te zien wat een kleedje, een oude vork en een speelgoedstrijkijzertje naar boven kunnen brengen.

In Bewaren – of hoe te leven zoekt Sinke naar de essentie van materialisme. Dat haar moeder emotioneel reageert op het terugzien van oude spullen, komt natuurlijk deels doordat ze vroeger niet veel had. Voor jongere generaties, die zich een slag in de rondte consumeren, ligt dat anders. Geen wonder dat er een tegenbeweging is ontstaan. Sinke zoekt ze op, de profeten van het bezitloze leven: jonge mannen en vrouwen die niet veel meer nodig hebben dan een paspoort en een tandenborstel. Een van hen heeft ‘Live today’ op zijn arm laten tatoeëren. Alsof het verleden er niet meer toe doet.

Het is een fraaie, vaak ontroerende zoektocht, zorgvuldig in beeld gebracht. Sinke stelt interessante en wezenlijke vragen, al verschiet ze haar kruit een beetje aan het begin; veel nieuwe inzichten heeft het tweede deel van de film daardoor niet meer te bieden. Ster van de documentaire blijft haar Zeeuwse moeder, die helder van geest en enthousiast vertelt over vroeger. Rijkdom zit ’m niet in bezit, laat zij zien, maar geluk kan wel degelijk tastbaar zijn.

DOCUMENTAIRE

Bewaren – of hoe te leven (***), regie: Digna Sinke. 84 min., in 21 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden