In bed met Dietrich en Piaf biedt emotionele explosie

Een meesterlijk gevecht tussen de Duitse, gedisciplineerde Dietrich en de gepassioneerde, mateloze Piaf. Cohens script is een magische en spannende mengeling geworden van feit en fictie.

null Beeld Patrick Van Den Hanenberg
Beeld Patrick Van Den Hanenberg

De foto waarop Marlene Dietrich en Edith Piaf elkaar vurig op de mond kussen, zegt natuurlijk niet alles. Maar het is toch wel zeer waarschijnlijk dat de relatie tussen de twee topartiesten verder is gegaan dan de vriendschap tussen vakzusters. Zeker is dat die vriendschap uit elkaar is gespat. Over de reden van die breuk hebben de vrouwen zich nooit uitgelaten.

Op initiatief van Frédérique Sluyterman van Loo en Irene Kuiper, die een kwart eeuw terug al eens Piaf speelde in een voorstelling van American Repertory Theater en die wat gestalte en stem betreft Piaf behoorlijk dicht nadert, verdiepte Cohen zich in deze bijzondere relatie. Zijn script is een magische en spannende mengeling geworden van feit en fictie.

Het is 1982. Piaf is al bijna twintig jaar dood, maar blijft nog steeds door het hoofd spoken van Dietrich, die zich al tien jaar heeft opgesloten in haar appartement in Parijs. Er is weinig over van de allure van de diva. Als haar bediende (een van de vele rollen van de flexibele Ger Otte) op kerstavond weggaat meldt hij: 'Ik heb uw po geleegd en de pillen bijgevuld.'

Die doorwaakte nacht gaat Dietrich de confrontatie aan met Piaf. Het is een meesterlijk gevecht tussen de berekenende, gedisciplineerde Duitse ster, die zorgvuldig met haar imago bezig was, en de gepassioneerde vrouw die mateloos was in alles: mannen, drank en drugs, en daardoor de 50 niet heeft gehaald. Cohen trekt heel mooi lijntjes naar latere zangeressen in de twee kampen: Lady Gaga en Madonna tegenover Amy Winehouse en Janis Joplin.

Jammer dat na de emotionele en alles verklarende explosie nog een overbodige slotscène volgt.

In bed met Dietrich en Piaf.
Door De Nel Theaterproducties,
Tekst en regie: Daniël Cohen, 6/5, Zonnehuis Amsterdam. Aldaar t/m 12/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden