In bed bij de dictator: foute mannen voor gevorderden

Waarom vallen vrouwen op foute mannen? De Franse historica Diane Ducret schreef over hen die vielen voor Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini, Mao, Salazar, Ceausescu en Bokassa. In bed met een dictator.

1989: De geheime berechting van Nicolai en Helena Ceausescu op televisie. De Roemeense ex-president en zijn vrouw werden daarna terechtgesteld. Beeld
1989: De geheime berechting van Nicolai en Helena Ceausescu op televisie. De Roemeense ex-president en zijn vrouw werden daarna terechtgesteld.

Statistieken zeggen soms iets. Een interessant statistisch feit is dat Hitler meer liefdesbrieven ontving dan Alain Delon, Robert Redford en Mick Jagger samen. De schrijfsters kregen van het secretariaat van suikerzoete Adolf een standaardbriefje terug met de mededeling dat 'de Führer zich niet met privéaangelegenheden inlaat'. Mussolini, ook bedolven onder de brieven, had wel plezier in de romantische correspondentie. Mao kwam jonge vrouwelijke fans uit de provincie nog meer tegemoet: de Roerganger organiseerde een rechtstreeks transport naar zijn slaapkamer.

De Britse psychotherapeute Luisa Dillner schreef het zelfhulpboek Waarom vrouwen op foute mannen vallen, de jonge Franse historica Diane Ducret (1983) schreef een werk dat gerust mag worden betiteld als 'foute mannen voor gevorderden': In bed met een dictator is een studie over de vrouwen uit de levens van Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini, Mao, Salazar, Ceausescu en Bokassa. Acht dictators, flink wat meer vrouwen. Het stillen van het leiderslibido bleek vaak moeilijker dan het afdwingen van een politieke concessie.

Wanhopige brief
Vooral door toedoen van Mao en Bokassa van het Centraal-Afrikaans keizerrijk lopen de aantallen op. Yang Kaihui, Mao's eerste echtgenote, scheef haar man die alsmaar van huis was om 'aan de revolutie te werken' een wanhopige brief: 'Wie zorgt er voor jou als je alleen slaapt? Voel je je net zo eenzaam en droevig als ik?' Mao kon die vraag niet beantwoorden. Immers, stelt Ducret, 'in afzondering slaapt Mao niet alleen'.

Het is een understatement dat Ducret met de dictatorsvrouwen een gevoelig thema heeft aangeroerd. Het Franse origineel is behalve onderwerp van flinke discussie ook een groot succes in de verkoop. 'Een slecht onderkend aspect van dictaturen', stelt de schrijfster, 'is dat de macht van zulke systemen evenzeer op de aantrekkingskracht van de dictator berust als op dwang.'

Afrodisiacum
Wie verlanglijstjes van vrouwen turft, vindt aardig wat waarin dictators kunnen voorzien. Zo zijn daar zelfverzekerdheid, vastberadenheid, ambitie, welbespraaktheid en een goed verzorgd uiterlijk. Ducret: 'Hij heeft de uitstraling van een overtuigend, hoffelijk redenaar, bij wie degelijkheid hand in hand gaat met een verzorgd en smaakvol voorkomen. Het is voor Adolf of Benito ondenkbaar om ongekapt of ongeschoren de deur uit te gaan.'

Vooral de stevige toespraak kan als afrodisiacum fungeren, is een les van Ducret. We zien dat al bij de eerste moderne dictator van de 20ste eeuw, Vladimir Ilitsj Oeljanov, 'Lenin'. Noch zijn latere echtgenote Nadezjda Kroepskaja, noch zijn latere maîtresse Inessa Armand voelt zich aangetrokken tot deze 'boer in goeden doen' - tót hij voor een flinke menigte van wal steekt en niet meer te stoppen is.

Lees de volledige boekbespreking vandaag in de Volkskrant.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden