In alles straalt Logan Lucky lol uit

Logan Lucky was geen verplicht nummer voor regisseur Steven Soderbergh: in alles straalt de film lol uit. Channing Tatum toont zich wederom een uitstekend acteur. Zijn komische timing is vlekkeloos.

Pauline Kleijer
Channing Tatum Riley Keough en Adam Driver in Logan Lucky. Beeld
Channing Tatum Riley Keough en Adam Driver in Logan Lucky.Beeld

Hij was eigenlijk met pensioen: in 2013 kondigde Steven Soderbergh aan dat hij geen films meer zou maken. Dat lag niet aan zijn leeftijd (Soderbergh is nu 54), maar aan zijn vak. De Amerikaan was de filmindustrie zat. Hij zou gaan schilderen en misschien ook wat voor de televisie doen.

Het werden drukke jaren, waarin Soderbergh onder meer twee seizoenen van de serie The Knick regisseerde en als producent voor tal van andere tv-programma's verantwoordelijk was. Kennelijk lonkte het filmmaken toch ook weer, want met Logan Lucky maakte hij alsnog zijn 26ste speelfilm. Zelfs met een ingelast pensioen blijft Soderbergh, die in 1989 debuteerde met Sex, Lies and Videotape, productiever dan de meeste van zijn collega's.

Het is duidelijk dat Logan Lucky geen verplicht nummer was voor de regisseur: in alles straalt de film lol uit. Soderbergh keert terug naar het thema van de kluiskraak, dat hij in Ocean's Eleven (2001) en de twee vervolgfilms aardig leek te hebben uitgeput, maar toch weer fris weet op te dienen. De criminelen van dienst zijn dit keer geen in dure maatpakken gestoken gentlemen, maar eenvoudige plattelandsbewoners zonder geld of invloed. Zoals de ontslagen mijnwerker Jimmy Logan (Channing Tatum) en zijn broer Clyde (Adam Driver), een gehandicapte oorlogsveteraan.

Logan Lucky

Actie
Regie: Steven Soderbergh
Met: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keough
119 min., in 103 zalen.

Samen met een explosievenspecialist (Daniel Craig, die mag losgaan als anti-Bond) en diens twee broertjes beramen ze een overval op een autoracecircuit in North Carolina. Onbegonnen werk, zo lijkt het, maar de mannen zijn intelligenter dan ze eruitzien.

Het geestige en slimme scenario van Logan Lucky werd geschreven door de nog onbekende Rebecca Blunt - misschien een pseudoniem van Soderbergh zelf, zoals hij eerder ook onder een schuilnaam optrad als editor en cameraman. Veel van het plezier schuilt, zoals dat hoort in een goede kraakfilm, in de onverwachte trucs die de dieven toepassen. Maar belangrijker nog is de sympathie die de film weet op te wekken voor zijn antihelden.

Channing Tatum, de minst ijdele Hollywoodster van het moment, toont zich in zijn vierde samenwerking met Soderbergh opnieuw een uitstekend acteur. Zijn komische timing is vlekkeloos en hij oogt aandoenlijk oprecht als sukkelige, gescheiden vader. De grootste stunt van Logan Lucky is niet een onmogelijke kluisroof, maar de manier waarop Soderbergh met een hoogst vermakelijke mix van ironische overdrijving en schaamteloze genreclichés op onverwachte momenten weet te ontroeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden