RECENSIE

Improvisatie The Mechanics maakt nieuwsgierig naar eerste plaat

De Antwerpse rockscene die zich in de vroege jaren negentig rond dEUS ontwikkelde is steeds meer richting jazz opgeschoven. Tom Barman doet het goed met Taxiwars, maar muzikaal spannender klinkt het vijftal muzikanten waarin onder meer gewezen dEUS-leden Rudy Trouvé en Mauro Pawlowski hebben plaatsgenomen.

Gijsbert Kamer
null Beeld
Beeld

Een eerste plaat verschijnt na de zomer en op grond van het concert waarmee The Mechanics maandag in Nederland debuteerde, valt daar voor liefhebbers van de meer experimentele jazz en impro veel van te verwachten.

In De Ruimte, een piepklein jazzpodium in Amsterdam-Noord, improviseerde het vijftal een minuut of vijftig. Eerst vooral hard, met luid krassend en krakend gitaarspel van Trouvé en Jean-Yves Evrard, ondersteund door ontregelende synths van toetsenist Roman Hiele.

The Mechanics. De Ruimte, Amsterdam, 20 maart.

Maar langzaam kwam er meer lucht in de muziek. Pawlowski speelde een paar vloeiende baslijnen die door de rest meteen werden opgepikt. Vooral drummer Eric Thielemans zorgde ervoor dat alles niet teveel ontspoorde. Samen met Pawlowski stuurde hij de muziek langzaam naar een meer behapbaar geluid. Waar Trouvé, zittend op de grond, dan weer met stuurs gitaarkabaal en schreeuwerige praatzang op reageerde.

Het mooiste moment kwam na een minuut of veertig. Pawlowski leek even genoeg te hebben van de basgitaar, ontdeed zich van zijn instrument en liep richting uitgang. Trouvé voelde wat de bedoeling was en wisselde van gitaar naar basgitaar. En daar kwam Pawloski. Op Trouvé's gitaar demonstreerde hij een paar minuten lang zijn enorme kwaliteiten. Daar kwam niemand meer overheen. Langzaam doofde het vuur, Pawlowski en Trouvé zongen nog wat en met een welgemeend 'Jazzzz' besloot Trouvé het concert.

En jazz was het. Vijf muzikanten zoekend naar de juiste noot, interactie en harmonie. Een paar keer vonden ze die ook echt. Dat waren mooie momenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden