In beeld Seks

Illustrator Max Kisman tekende 30 jaar lang zijn leven. Dus ja, ook seks

Over seks kun je schrijven, maar als je illustrator bent, ligt tekenen meer voor de hand. Max Kisman publiceerde een seksselectie uit zijn getekende dagboek.

Beeld Max Kisman

Minstens één tekening per dag, dat besloot illustrator en ontwerper Max Kisman (65) dertig jaar geleden. Zo geschiedde. Hij tekende zichzelf, de mensen om hem heen en drukte er zijn gevoelens in uit. Het werden er zo'n twintigduizend, dus bijna twéé tekeningen per dag. In zijn stapel schetsboekjes met zwarte kaft kwamen - uiteraard - ook Kismans getekende seksuele ervaringen aan bod. Die notities zijn gebundeld in Sex Only, een dagboek met seksscènes in beeld en tekst uit de periode 1987-2017. Op de meeste van de 237 pagina's zien we een naakte Kisman met een verscheidenheid aan vrouwen, in tal van seksuele posities. Kisman: 'Het boek wekt de indruk dat ik een enorm druk seksleven heb, maar het zijn vooral scènes uit de meerdere langdurige relaties die ik heb gehad.'

Kisman, die in het verleden onder meer hoofdontwerper was bij VPRO en artdirector bij het Amerikaanse tijdschrift Wired, is befaamd om zijn lettertypes, logo's en gestileerde grafische illustraties. Maar in dit zeer persoonlijke werk zijn de tekeningen grotendeels schetsmatig.

Beeld Max Kisman
Beeld Max Kisman

Altijd al hield hij er rekening mee iets met zijn dagelijkse aantekeningen te doen. Toen een uitgever voorstelde dat hij de tekeningen over seks, drugs en rock-'n-roll zou verzamelen voor een publicatie, kwam de illustrator tot de conclusie dat er eigenlijk bar weinig drugs en rock-'n-roll in zijn tekeningen voorkwam. Dus bleef alleen seks over.

Toch gaat het boek volgens Kisman niet alleen maar over seks. Porno is het ook niet. Het boek is een zoektocht naar warmte, geborgenheid en liefde: zaken die voor de illustrator onlosmakelijk verbonden zijn met seks. 'Het laat zien hoe ik me voel: ongelukkig, euforisch, gefrustreerd of gewoon hartstikke geil. De lezer zal zien dat ik met seks een emotioneel gat probeer te vullen, maar dat het me steeds niet lukt.'

Beeld Max Kisman

In het dagboek zijn niet al zijn sekstekeningen opgenomen. 'Sommige tekeningen zijn niet geschikt, die vind ik nog te intiem. Ik vond het al spannend om deze selectie te publiceren.'

Sex Only is een dagboek waarin de chronologische volgorde is los gelaten. In plaats daarvan is het ingedeeld naar uiteenlopende stijlen: van figuratief tot cartoonesk en abstract.

Vooral in die laatste stijl maakte Kisman associatieve tekeningen die te maken hebben met zijn gedachten over liefde en seksualiteit. De bijschriften zijn hier ook poëtischer van aard, getuige deze hartekreet: 'Ik wil met haar mee, maar dat kan niet meer. Het verleden neemt haar mee. Een heel klein stukje mag ik hebben in mijn hoofd.'

Sommige van de getekende vrouwen zijn zo abstract, dat er onmogelijk een bestaand persoon in kan worden herkend. Toch zijn alle vrouwen die in het dagboek voorkomen voor publicatie door hem ingelicht. Kisman: 'Dat vond ik wel zo correct'.

Beeld Max Kisman
Beeld Max Kisman
Beeld Max Kisman
Beeld Max Kisman
Beeld Max Kisman
Beeld Max Kisman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.