Ikon kiest voor lijfsbehoud en gaat verder met EO

Opnieuw komen de publieke omroepen het kabinet te hulp bij de realisatie van één van de vele bezuinigingsplannen. In navolging van de hechte banden tussen KRO en RKK, VPRO en Human, ontfermt de EO zich nu over twee andere kleine kerkelijke omroepjes, de Ikon en Zendtijd voor Kerken (ZvK). De omroepen maakten vandaag hun samenwerkingsverband per 2016 bekend.

De belangrijkste presentator van de IKON, Paul Rosenmöller.Beeld ANP

Daarmee komen Ikon en ZvK overigens terug op hun voornemen samen te gaan met een andere grote christelijke omroep, de NCRV. De zogenoemde 2.42-omroepen besloten tot samengaan met de EO 'om het geluid van de kerken ook na 2016 op radio en tv te laten klinken'. Het voornemen is om een productiehuis te starten dat programma's van Ikon en ZvK kan blijven maken. Op korte termijn gaat de EO alvast hun huisvesting en ondersteunende diensten faciliteren.

Geen budget meer
Vorige week werd het plan bekendgemaakt dat staatssecretaris Dekker kleine levensbeschouwelijke omroepen vanaf 2016 geen budget meer wil toekennen. Door samen te gaan met grote omroepen, kunnen de kleintjes alsnog overleven. Vorige week maakten RKK en KRO bekend dat ze hun al 55 jaar bestaande samenwerking tot 2016 zullen intensiveren. De kans is groot dat de RKK ook na dat jaar bij de KRO zal blijven. Maar, zo stelt de KRO-directie: 'Wij gaan ons gezamenlijk met RKK hard maken om in het publieke bestel een plaats te houden voor levensbeschouwing.'

Ikon en ZvK blijven tot 2016 als zelfstandige omroeporganisaties bestaan. EO-directeur Arjan Lock vandaag in het gezamenlijke persbericht: 'We vinden het erg en onverstandig dat de staatssecretaris heeft besloten de kleine levensbeschouwelijke omroepen te schrappen. We rekenen straks wel op de politiek om het geluid van de levensbeschouwelijke stromingen financieel mogelijk te blijven maken.' Ikon/ZvK-bestuurder Ton F. van Dijk motiveert de keuze voor de EO: 'Er is een nieuwe politieke situatie ontstaan met het schrappen van de uitzendlicentie van Ikon en ZvK per 2016. Dat leidt bij ons tot een strategische heroverweging en we zijn tot de conclusie gekomen dat we in samenwerking met de EO de meest kansrijke uitgangspositie hebben om ons geluid te laten voorbestaan.' De NCRV gaat trouwens samen met de KRO in een nieuw te vormen fusieomroep.

Mediafonds
De Publieke Omroep schoot het kabinet eerder al te hulp door de taken van het op te heffen Mediafonds over te willen nemen. Hierdoor kan het fonds worden opgeheven en draagt de NPO vanaf 2016 zorg voor de investering in hoogwaardige dramaseries en documentaires. Overigens tot grote onvrede van regisseurs en andere mediamakers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden