De gidsDe boekenluisteraar

Ik zocht een artikel over reizen en serendipiteit, ik vond een item over eilandpoëzie

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Deze week: eilandgeluiden.

Godfried Bomans en Jan Wolkers: Alleen op een eiland. Beeld
Godfried Bomans en Jan Wolkers: Alleen op een eiland.

Soms vind je iets wat je niet zocht (serendipiteit) en dat overkwam mij laatst op een van mijn vele reizen door het internet. Dat vinden wat ik niet zoek gebeurt daar voortdurend, omdat ‘er iets voorbijkomt’, niet omdat ik het zoek en vind. Het is een en al serendipiteit, wat misschien ook wel weer een verklaring is voor het nooit opnieuw kunnen vinden van dat wat voorbijkwam. De tijdlijnen rollen door, pak maar iets nieuws van de lopende band. Ik zocht een artikel over reizen en serendipiteit, ik vond een item over eilandpoëzie. We gaan naar een eiland, en we nemen mee… eilandpoëzie? Zoals Slauerhoff dichtte in Dit Eiland: ‘Neem ik bezit van dit eiland/ Plant ik de zwarte vlag/ Neem iedere natie tot vijand/ Erken slechts ’t azuur als gezag. Wie nadert met goede bedoeling/ Handel, lust of bekeering/ Wordt geweerd aan ’t rif door bezwering/ Of in ’t atol door onderspoeling.’ Het is helaas niet voorgelezen, maar doe dat vooral zelf.

Er is een oerwoud aan boeken over mannen in hun eentje op een eiland, maar origineel is de roman Kruso die Lutz Seiler (Gera, 1963) in 2014 publiceerde. In het boek ‘ontvlucht’ de 24-jarige Edgard Bendler de DDR door op het eveneens Oost-Duitse eiland Hiddensee afwasser te worden. Daar wordt hij deel van een kleine gemeenschap, een staat buiten de staat, terwijl de omwenteling van 1989 ophanden is. Een eiland en toch geen eiland en toch wel een eiland. Het is niet in het Nederlands voorgelezen (wel vertaald, in 2016 door Herman Vinckers). Franz Dinda leest voor, 10 uur en 56 minuten (via Audible). Wie meer over dit eiland wil horen in het Nederlands, kan ik nog de documentaire Hiddensee van Mathijs Deen aanbevelen, te beluisteren via de podcast Parel Radio, afl. 83. Geen boek, wel een mooi verhaal.

Nederlandse schrijvers woonden liever op een eiland (Mallorca, Formentera, Ibiza, Menorca) dan dat ze erover schreven. De uitzondering is Saskia Noort die vorig jaar met de roman Stromboli (tijdelijk?) een punt zette achter haar thrillerschrijverschap en een nieuwe afslag nam. Noort woont niet alleen delen van het jaar op een eiland (Ibiza), maar verbleef voorafgaand aan dit boek ook voor een retraite op het vulkaaneiland Stromboli, om een zgn. Fuck it-workshop te doen, zo las ik in deze krant. Het leidde tot een roman waarin ze afrekent met een trauma uit haar jeugd, seksueel geweld aan de kaak stelt, maar ook de zelfhulpindustrie op de hak neemt. Marjolein Algera leest 8 uur voor in een strak tempo, met een stem die je bij de les houdt.

Tot slot toch weer mannen op een eiland, het beroemde en beruchte verblijf van Jan Wolkers en Godfried Bomans op Rottumerplaat in 1971, voor de een was de eenzaamheid hemel, voor de ander hel. Het volledige verslag Alleen op een eiland, verkrijgbaar op Storytel, duurt 7 uur en 24 minuten. Dat is best kort, zeker voor wie bedenkt hoe lang de zeven dagen voor de arme Bomans duurden. Isolation is niet voor iedereen splendid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden