'Ik zeg direct wat ik van iets of iemand vind. Het flapt er bij mij meteen uit'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week tv-presentator Jack Spijkerman (58), die terugkijkt op een jaar ruzie en imagoschade sinds zijn overstap van de VARA naar Talpa....

tekst Wim de Jong

Waarom heeft u zichzelf zo getekend?

Ik heb de persoonlijke gebeurtenissen van 2006 een beetje in mijn tekening samengevat. Links verdwijnt een regenwolk en ik kom nu meer met mijn gezicht in de zon te zitten. Op de voorgrond zie je een kindergezicht; dat is mijn zoon, en die staat hoe dan ook altijd voorop. In de kerstboom in de VARA-pot heb ik tien Talpa-ballen gehangen, haha. Ik heb een grote mond, maar inmiddels ook wel weer een lachende mond. En mijn punthoofd verandert langzamerhand in een soort feestmuts.

Die grote mond, verandert die nergens in?

Nee, die is hetzelfde gebleven en zal ook altijd wel van dezelfde omvang blijven.

Gaat het u gemakkelijk af, ruziemaken?

Mijn hart ligt wel op mijn tong. Ik zeg direct wat ik van iets of iemand vind.

Het flapt er bij mij meteen uit. Daar komt dus weleens ruzie van, maar dat leg ik dan ook direct weer bij. Iemand hoeft maar sorry te zeggen en het is voor mij over. Pilsje drinken, klaar.

Bent u een snellere goedmaker dan uw vrouw?

Ja, ik heb er een hekel aan om een dag lang rond te lopen of naar bed te gaan met ruzie. Mijn partner kan het net wat langer volhouden dan ik.

U heeft een dramatisch jaar achter de rug. Bent u al een beetje bekomen van de enorme ruzie met de VARA?

Ja, ik meen dat ik er nu genoeg afstand van kan nemen. De manier waarop ik mijn overstap gemaakt heb, verdient absoluut niet de schoonheidsprijs. En ik begrijp dus waarom men zo kwaad geworden is, de ongelooflijke reactie op mijn vertrek. Maar ik kan nu dus gewoon verder.

Heeft u in het conflict blijvende schade opgelopen?

Ik zit met behoorlijk wat imagoschade, maar die is niet blijvend, daar ben ik van overtuigd.

Is de tegenpartij de klap ook te boven, schat u?

Het gaat ontzettend goed met de VARA. Paul de Leeuw, Pauw en Witteman, Matthijs van Nieuwkerk - die omroep heeft er duidelijk niet onder geleden.

De VARA doet het geweldig.

Bent u in het licht van de kerstgedachte klaar om ook de persoonlijke ruzie met VARA-voorzitter Vera Keur bij te leggen?

Op de vraag of er iemand is die ik nooit meer zou willen zien, kan ik antwoorden dat ik zo niet in elkaar zit. Maar er is wel iemand die terecht heel boos op me was, maar die ik ook unfair vond in interviews over de zaak. Daar zit het, eh, dus wel een beetje diep. Maar ach, wat zal ik nou mijn hele leven een hekel aan iemand blijven hebben... daar word je allemaal niet vrolijk van.

Een harmonieus moment.

Ach ja, je moet elkaar op een gegeven moment ook weer een hand geven. Als we hier al blijvend ruzie over zouden houden, dan kom je aan de echte problemen op de wereld niet eens toe. Laat ik een voorbeeld nemen aan Nelson Mandela. Wat zijn wij vergeleken bij die man nietige en kleinzielige mensjes soms.

Wat vinden uw vrienden uw beste eigenschap?

Ik denk: dat ik ze nooit, maar dan ook nooit zal laten vallen. Ik ben een vriendenvriend, ik hou van clubjes mensen.

En je moet zuinig zijn op je vrienden.

Wat is het grootste misverstand over u?

Dat ik alleen voor het geld naar Talpa ben gegaan. Ik heb gekozen voor het stichten van een eigen bedrijf, en heb daarbij een verschrikkelijk goed financieel contract afgesloten. Dat laatste is dus niet de enige reden geweest om over te stappen. Geld is nooit de belangrijkste drijfveer in mijn leven geweest.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven?

Ik heb altijd gezegd dat op mijn grafsteen moet staan: We hebben veel gelachen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden