De gidsDe boekenluisteraar

Ik was in Antwerpen en nergens hoorde ik het geluid van 150 racefietsen

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Deze week: Johann Sebastian Bach.

Wat is het geluid van 150 racefietsen? Ik stond eens, ik denk begin jaren negentig, midden op de weg te wachten op dat geluid in het dorpje Tull en ’t Waal. De Ronde van Nederland zou door het dorp komen en daar moesten we even bij zijn. Even. Je krijgt niet de tijd om in je op te nemen wat er gebeurt. Op 13:56:24 waren ze er nog niet, lummelden we wat op straat en staken nog een sigaret op. Toen de aansteker net uit was, hadden we nog precies driehonderdste van een seconde om ons achter een boom te werpen, want opeens waren ze overal. 13:56:25... Alsof iemand een grote emmer sprinkhanen boven onze hoofden had leeggegooid, reden de renners over de weg, over het fietspad, over de stoep, in de berm. Het duurde de helft van even en daarna konden we ze nog twee keer zo lang nakijken. 

Vorig weekend werd de Ronde van Vlaanderen gereden, met de start in Antwerpen, waar ik toevallig was. Toch ving ik nergens het geluid van 150 fietsen op. De ronde is de hoogmis van de voorjaarsklassiekers en omdat geen sport zo met taal verweven is als deze, zou ik heel graag twee wielerboeken willen aanraden, bijvoorbeeld The Beast, the Emperor and the Milkman  A Bone-shaking Tour through Cycling’s Flemish Heartlands (net verschenen, prachtige titel) of Herman Chevrolets Briek! De laatste Flandrien, over Albéric (Briek) Schotte (1919-2004), tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen en tweevoudig wereldkampioen, die nota bene stierf op de dag dat de ronde werd verreden. Maar deze zijn nog niet beschikbaar als luisterboek. Ik begrijp dat niet alles kan worden voorgelezen, maar zie alleen die titels al, en hoor in gedachten een mooie Vlaamse stem Briek! voorlezen. Geduld.

Inmiddels kan ik me uw ongeduld voorstellen, we zijn op driekwart van deze rubriek en nog niet één echte luistertip. Dat is waar, maar zie het voorafgaande vooral als een aansporing aan de uitgevers. Dan luisteren wij ondertussen naar die andere hoogmis: de Matthäus-Passion. Ook elk jaar weer een rondedans van fanaten, kenners en toeristen. Wie niets van Bach weet, kan zich laten inwijden door een groot schrijver én kenner. Maarten ’t Hart publiceerde vorig jaar het boek Johann Sebastian Bach, en precies een jaar later is er een bijzondere uitgave. Mét muziek: de luisterversie is verrijkt met veertien fragmenten van de favoriete cantates van ’t Hart, uitgevoerd door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman. Wilbert Gieske leest voor en doet dat voorbeeldig, hoewel ik me er af en toe op betrap dat ik dat hoogtonige, licht verongelijkte geluid van de schrijver zelf had verwacht – ook omdat hij bijna knorrig is over hoe weinig er bekend is over zijn grote liefde Bach. 

Voor een novice is zijn boek een fijne entree, waarin de liefde voor Bach wordt beleden en de luisteraar die liefde meteen kan ervaren door de muziek. Dit voorjaar Bach, volgend voorjaar Briek. Met het geluid van 150 fietsen graag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden