Ik hang aan haar lippen, waan me in haar armen, Ave Ria analytica

Ria Visser is dit seizoen niet langer commentator bij het vrouwenschaatsen. Zij is analist geworden - vermoedelijk heet dat in het schaatsen ook analyticus, zodat we Ria dus analytica moeten noemen....

Zeg trouwens maar gerust de analytica, want Ria Visser is nu al, halverwege haar eerste seizoen als analytica, uitgegroeid tot een fenomeen. En omdat we helaas leven in een wereld waarin de ironie welig tiert zeg ik het er maar even bij: ik vind analytica Ria Visser echt dé ontdekking van het schaatsseizoen.

Het is wonderlijk dat ze bij de NOS niet eerder in de gaten kregen dat ze met Ria Visser de beste schaatsanalytica ter wereld in huis hadden en Ria jarenlang hebben laten aanmodderen in het commentaarwezen, die zompige poel van pr's, scherpe openingen, problemen bij de wissel en andere gekmakende cliché's.

Ria was als commentator niet heel bijzonder, maar wat wil je. Ze moet zich in die functie hebben gevoeld als Vincent van Gogh die kale kozijnen in de grondverf zette. Ook verf, ook een kwast, maar niettemin een knap eind verwijderd van je lotsbestemming, dromen en ware talent.

Nu ze eindelijk is aangekomen in het land van belofte bloeit ze op als een klaproos in de lente. Het begint al met haar verschijning. Ik hoef Ria Visser maar te zien zitten aan haar analysetafeltje of ik raak in een goed humeur en begin hoopvol te neuriën, ook al heeft ze nog helemaal niks analytisch te berde gebracht.

Haar hele verschijning straalt rust en warmte uit en, ik kan er ook niets aan doen, pure en onbaatzuchtige liefde. Liefde voor de mens, de mens als schaatser en trainingsbeest, de schaatsster als mens, vrouw en minnares. Zaterdag sprak ze Mart Smeets per ongeluk aan met 'lieverd' - een veelzeggende verspreking.

Ria houdt van Mart, maar ook van de schaatsers, van de coaches en van al die rare mensen met hun oranje pruiken. Ze houdt ook van u, thuis voor de buis. Maar ze houdt toch vooral van mij. Tenminste, dat verbeeld ik me, want ik weet ook wel dat Ria al die tussentijden en vervalstatistieken moet bijhouden en ondertussen ook nog verdacht moet zijn op de strikvragen van Mart en dat ze daarmee wel genoeg aan haar hoofd heeft.

Maar ze straalt de illusie niettemin linea recta mijn huiskamer binnen en daarmee ben ik al dik tevreden.

Het is voor een analytica van belang dat zij alles weet van schaatsen en schaatstechniek en hogere schaatspsychologie. Dit is bij Ria Visser het geval. Ze heeft de topsport aan lijf en geest ondervonden, ze heeft zich eraan gelaafd en ze heeft eraan geleden. Maar die machtige ervaring is nog maar haar basiskamp. Wat Ria Visser uniek maakt is dat zij als eerste analytica de sport onbekommerd als metafoor hanteert. Het is onbegrijpelijk dat het zo lang heeft moeten duren, want de enige ware betekenis van sport ligt juíst in wat die zegt over ons en ons leven. Ik ga tenminste niet voor mijn lol naar de vijf kilometer tussen Rokita en Barisjeva zitten kijken.

Geen enkele sportanalyticus betrad eerder het mijnenveld van de metafoor. Youri Mulder heeft het in zich om Ria te volgen, maar weifelt nog. Ria is de moedige verkenner.

Na een mooie mini-reportage met Moniek Kleinsman merkte Mart Smeets iets op over haar eerlijkheid, eenvoud en kwetsbaarheid. Wat of Ria daar van vond. 'We zullen daar in het hele leven naar toe moeten, anders redden we het niet', zei Ria Visser. Mart zweeg verbluft. Ik ook.

Ik verheug me nu al op de Olympische Spelen met Ria Visser. Twee weken met Ria, ik ga ze volgend jaar vrijnemen om geen woord van haar olympische analyses te hoeven missen. Ik kijk in haar ogen, hang aan haar lippen, waan me in haar armen.

Ria, wat nu?

Ria: 'Het zit in je, je kunt het.'

Precies wat ik wilde horen.

Ria: 'Ik hoop dat het met iedereen goed gaat. Maar dat kan nu eenmaal niet, dat begrijp ik.'

Ria analytica, analyseer het schaatsen, het leven, de wereld en de mensheid en doe er ook nog maar een analyse-tje van de liefde bij.

Ria analytica, gratia plena.

Ria: 'Wat wil je?'

Mart: 'Ik wil niks meer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden