Tv-recensieAlleen maar Holleeder

Ik droom van de dag dat ik niks meer hoef te horen over Willem Holleeder

null Beeld

Ik heb nul interesse in Willem Holleeder en ‘de meest besproken misdaadzaak van de eeuw’, maar er is geen ontkomen aan. You can run, but you can’t hide. Er is inmiddels een boek, een tv-serie, een theaterstuk, een documentaire, een musical… Oké, geen musical, maar dat komt nog wel, want het leven van de topcrimineel moet vanuit ieder beschikbaar medium worden belicht. Net toen het rustiger werd, presenteerde Peter R. de Vries, de andere man die ik probeer te ontlopen, begin januari een tape waarop Holleeder topadvocaat Bénédicte Ficq beschuldigt van bedreiging.

Bij RTL Boulevard besprak De Vries drie dagen achter elkaar de inhoud van de tape en de daarop volgende ‘mediastorm’, altijd gekleed in een glimmend colbertje. Dit bovenop zijn bijna dagelijkse optredens in talkshows om de strafzaak te duiden en te benadrukken hoe goed hij ‘De Neus’ kent. Ficq wilde eerst ‘niet ingaan op deze onzinlaster’, maar toen RTL bekendmaakte op dinsdagavond een special uit te zenden over de tape, bracht Ficq dinsdagochtend zelf het transcript naar buiten, omdat ‘de werkelijkheid door De Vries willens en wetens geweld wordt aangedaan’.

Peter R. de Vries licht de Holleeder-tape toe tijdens een special van 'RTL Boulevard'. Beeld RTL 4
Peter R. de Vries licht de Holleeder-tape toe tijdens een special van 'RTL Boulevard'.Beeld RTL 4

Kranten gingen gelijk aan de slag met het transcript, bij DWDD was er een voorbeschouwing van deze ‘klucht’ met drie misdaadverslaggevers. Bij de reguliere uitzending van Boulevard vertelde De Vries ondertussen dat dit ‘niet de eerste mediastorm’ is die hij over zich heen heeft gekregen, dus hij raakt eraan gewend. ‘Maar het blijft speciaal als ’s morgens om half zeven je telefoon begint te piepen met alle radiostations die je willen spreken.’ En toen moest de special nog beginnen, met De Vries, John van den Heuvel (ook al te zien bij DWDD), Beau van Erven Dorens en Luuk Ikink.

Net als veel twitteraars kon ik mijn aandacht er nauwelijks bij houden. In anderhalf uur werd een duizelingwekkend netwerk van criminelen gepresenteerd, onbegrijpelijk voor de leek. De tape is bovendien maar een voetnoot in het dossier en ook de misdaadverslaggevers weten niet altijd wanneer Holleeder de waarheid spreekt. Het is dus aan de rechtbank om deze informatie in perspectief te zetten. Daarom was ik blij dat De Vries bij de nabeschouwing in RTL Late Night wat tegengas kreeg van oud-rechter Frits Lauwaars, die de beschuldigingen jegens Ficq de ‘gotspe van het decennium’ noemde. Over Twan Huys’ ontmoeting met Holleeder in College Tour (2012) werd trouwens geen woord gerept.

Toch keken er een miljoen mensen naar ‘The Voice of Holleeder’ en 400 duizend mensen naar Late Night (ook een unicum), dus RTL zal wel blij zijn. Voor ik naar bed ging, zapte ik nog even naar Jinek, waar Ficqs kantoorgenoot Nico Meijering bijzonder hard in de tegenaanval ging en consequent de ‘R’ wegliet uit Peter R. de Vries, wat best geestig was. Maar toen ik ging slapen en alles van me afzette, had ik een mooie droom: dat ik nooit meer naar de stemmen van Holleeder en De Vries hoef te luisteren.

John van den Heuvel, Beau van Erven Dorens, Luuk Ikink en Peter R. de Vries tijdens een special van 'RTL Boulevard’ over de Holleeder-tape. Beeld RTL 4
John van den Heuvel, Beau van Erven Dorens, Luuk Ikink en Peter R. de Vries tijdens een special van 'RTL Boulevard’ over de Holleeder-tape.Beeld RTL 4
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden