'Ik denk dat ik van brutaal naar braaf ben gegaan'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week Sem Veeger (15), nu in de bioscoop te zien als Melissa in de film Afblijven....

TEKST WIM DE JONG

Wat is de stomste vraag die je een 15-jarige actrice kunt stellen?

Wat ik nooit echt leuk vind om te horen, is: 'Ben je trots op jezelf?'

Kan deze nog wel? Hoe was het om Martijn van de Sande Bakhuyzen in de film te zoenen? Ach ja, weet je, ik begrijp dat mensen dat willen weten.

Omschrijf jezelf eens met een paar steekwoorden.

Onzeker, soms. Eigenwijs, een beetje. Vasthoudend. Als ik een doel heb, dan ga ik er ook voor. En ik ben me altijd wel heel bewust van wat er zich om me heen afspeelt.

Wat is het grootste misverstand van volwassenen over pubers?

Ze denken dat kinderen van onze leeftijd zichzelf niet kunnen redden en maken zich dus te veel zorgen om ons. Terwijl ik geen baby meer ben of zo.

Kun je gemakkelijk met je ouders praten over wat je bezighoudt?

Ja, ze zijn van beroep allebei een soort van coaches, vaak begrijpen ze me wel. Maar ik hen soms helemaal niet. Als ik ruzie met een vriendin heb, dan is het: 'Ah joh Sem, maak je niet zo druk, het is maar een kleine ruzie.' Nou, laat maar, denk ik dan, daar helpen ze me dus écht niet mee.

Wat vinden vriendinnen jouw beste eigenschap?

Dat ik altijd wel behulpzaam ben.

En je slechtste?

Dat ik een sloddervos ben. Als ik kleren van ze heb geleend en ze vragen die terug, dan is het: o shit, die ben ik dus kwijt.

Wat vinden jongens de moeite waard aan jou?

Ik denk dat ik ze begrijp. Als ze een leuke jongen zien, willen een hoop meisjes er meteen op af en met hem zoenen. Jongens zoeken dat volgens mij helemaal niet. Ik denk dat ze soms alleen maar een goeie vriendschap willen.

Wanneer heb je voor het laatst gebloosd?

O dat doe ik echt elke minuut, echt héél vaak. Ik denk dat het gisteravond voor het laatst was, toen ik handtekeningen moest zetten.

Heeft de film veel in je leven veranderd?

Ja, het klinkt echt heel cliché, maar ik merk nu wel wie mijn vrienden zijn. Ik bedoel: kan het ook nog ergens anders over gaan dan over de film?! Mijn echte vrienden zien me gelukkig niet als 'dat meisje uit Afblijven!'

Zijn er kinderen die jaloers op je zijn?

Ja, mensen met wie ik vroeger op school nog gewoon sprak, zitten dan nu te smiespelen met andere meisjes: 'Ja, dat is zij, zij is zó arrogant!' En ze willen dat je het hoort, weet je wel; nou, hóú op, weet je.

Doet het pijn of laat het je koud?

In het begin deed het wel pijn, nu heb ik iets van move on!

Ben jij een brave of een brutale puber?

Ik denk dat ik van brutaal naar braaf ben gegaan. Eerst verzette ik me werkelijk tegen alles wat mijn ouders zeiden, maar toen ik puber werd, zijn ze me steeds meer gaan begrijpen. Ze geven me nu ook vrijheid, weet je wel, en daardoor ben ik denk ik ook braaf geworden.

Waar gaan de ruzies bij jou thuis over?

Over te laat thuiskomen na het uitgaan; tv-kijken. Mijn ouders vinden het niet zo leuk als ik het vijf uur achter elkaar doe. En ja, mijn zusje van 14 begint nu te puberen, echt héél... die mascara is van mij!!! Zulke dingen.

Welke filmrollen zijn jou op het lijf geschreven?

Wat ik een heel mooie film vond, was Memoirs of a geisha. Het verhaal vond ik héél mooi en ook de manier waarop de hoofdrolspeelster speelde.

Wie is je ideale tegenspeler?

Wie ik een heel goede acteur vind, is Anthony Hopkins. Het lijkt me wel heel leuk om met hem... zeg maar... ja, een keer te spelen.

Hoe zou je het liefst op anderen willen overkomen?

Als een aardig meisje dat je in vertrouwen kunt nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden