'Ik ben in het begin keihard op mijn bek gegaan'

In zijn nieuwe serie Big Fish Klaas reist voormalig Klokhuis- en Wipeoutpresentator Klaas van der Eerden met BN'ers al vissend de wereld over. 'Vissen is mijn yoga.'

Paul Onkenhout
Klaas van der Eerden Beeld Ivo van der Bent
Klaas van der EerdenBeeld Ivo van der Bent

Vlees of vis?

'Vis natuurlijk. Het liefst vang ik vis die ik later opeet. Dat doen we ook in mijn nieuwe tv-programma Big Fish Klaas op NPO 3. In Nederland gebeurt het niet zo vaak, dat heeft ook met de visstand te maken. Snoek gooi ik terug, snoekbaarzen eet ik alleen als ze een bepaalde lengte hebben en er flink wat vlees aan zit.

'Ik maak ze meteen dood. O, zeggen mensen soms, dus jij maakt vissen dood? Ja, zeg ik dan, en die vissen op jouw bord dan, die zijn toch ook dood? Er bestaat veel hypocrisie. De meeste vissen die worden gegeten, zijn langzaam gestikt. Ik sla ze dood. Of in één keer krrrrkk, de kop omdraaien. Dan schoonmaken en bakken in een pannetje. Heerlijk.

In Big Fish Klaas hebben we veel kabeljauw gegeten, maar ook forel en zalm. En heel veel vis ook niet, hoor. Ik ga geen haai eten, of steur.'

Het Klokhuis of Kinderen voor Kinderen?

'Het Klokhuis. Daar heb ik alles geleerd over televisiemaken. Van 2000 tot 2003 heb ik vijftig items gemaakt voor het programma. Ik kreeg een ouderwetse tv-opleiding. Jongeren die zich op YouTube storten denken meteen dat ze alles kunnen , maar hebben geen benul wat er bij televisiemaken komt kijken. Ik kreeg destijds honderden tips, en niet onbelangrijk: tijd om het te leren.

'Ik had de Gongshow in comedyclub Toomler gewonnen en het Amsterdams Kleinkunst Festival. Zo rolde ik toevallig de tv-wereld in. Tijdens mijn studie Personeel en Arbeid aan de Hogeschool van Amsterdam was me ooit gevraagd wat mijn grootste droom was. Het Klokhuis presenteren, zei ik. En ik zei er erbij dat het wel nooit zou gebeuren. Twee jaar later was het zover. Bizar.

'Kinderen voor Kinderen was daar een uitvloeisel van. Ik maakte kinderprogramma's, dus ze vroegen me. Het ging snel, ik werd ook presentator van VARA Laat, een soort voorloper van De Wereld Draait Door. Ik had totaal nog niet de ervaring en senioriteit om dat te dragen. Ik was plotseling helemaal klaar met televisie. Ondertussen ging het heel goed in het theater.'

Klaas van der Eerden

1975 Op 28 juli geboren in Waterland
1994-1998 Studie Personeel en Arbeid aan de Hogeschool van Amsterdam
1998 Winnaar Gongshow Toomler
1999 Jury- en publieksprijs AmsterdamsKleinkunst Festival
2000 Eerste theaterprogramma, Extreem
2000-2005 Presentator Het Klokhuis
2002-2004 Presentator Kinderen voor Kinderen
2009-2011 Commentator Wipeout
2012-2014 Laatste theaterprogramma, Sixpack
2015-heden Foute vrienden (RTL 5)
2016 Chef in je oor (AVROTROS)
2017 Cup Cake Cup en Big Fish Klaas

Klaas van der Eerden woont in Amsterdam-Noord, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Beste act op Lowlands of winnaar Amsterdams Kleinkunst Festival?

'Dat is een moeilijke. Die prijs op Lowlands was het stoerst, maar voor mijn carrière als cabaretier heeft het niet veel betekend. Het Kleinkunst Festival was het begin van alles. Als je bij de laatste zes zat, mocht je een tour gaan doen. Ik wist van niks, ik had alleen die studie Personeel en Arbeid gedaan. Ik ben in het begin keihard op mijn bek gegaan. Soms lachte helemaal niemand om mijn grappen.

'Anderhalf jaar geleden ben ik gestopt. Vooral de periode van try-outs was verschrikkelijk. In mei en juni deed ik er altijd een stuk of tien. Zodra de terassen weer vol beginnen te stromen, krijg ik dat onrustige gevoel nog steeds.

'Ik genoot pas als de recensenten waren geweest. Ik was niet politiek geëngageerd, terwijl ik wel uit een nest kom van GroenLinks en de VPRO. Daar baseerden mensen hun verwachtingen op. Er zit bij mij wel een laag onder, maar het ligt er niet dik bovenop.

'Ik ben vooral met optreden gestopt vanwege de eenzaamheid. In je eentje naar Stadskanaal, aankomen in een heel groot theater, omkleden in een van de 24 kleedkamers. Het is een cliché, maar ik dacht: is dit nou het leven? Terwijl ik nu zó gelukkig ben met wat ik doe, met het visprogramma, Foute Vrienden en Chef in je oor. Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik echt aan het werk ben.'

Frank de Boer of Peter Bosz?

'Oei! Dit is een nare vraag, want diep van binnen ben ik een Frank de Boer-adept. Oké, ik woon in Amsterdam-Noord, daar word ik nu waarschijnlijk gelyncht, maar ik ben inmiddels erg pro-Peter Bosz. Het voetbal is dit seizoen leuker.

'Ik heb een seizoenkaart. Ik zit achter het doel, zes stoeltjes naast de F-side. Zelf voetbal ik elke maandag in de zaal, met de Jari's. Het is vaak aandoenlijk, die mannen die dan weer even jongens zijn. Er is ook elke week wel iemand geblesseerd. Na afloop is het ook geweldig. Als iedereen naakt onder de douche staat, zijn de grappen het best.'

Jacht of prooi?

'De jacht. Ik vis vaak in mijn eentje. In Waterland loop ik met een klein hengeltje door de polder, op zoek naar de goede plekjes. Ik denk dan nergens aan. Soms vang ik dagenlang niks.

'Vissen is mijn yoga, ik ben totaal gefocust op het vangen van een vis. Voor Big Klaas Fish ben ik op reis gegaan met Mr. Polska, Douwe Bob, Jan Versteegh, Quintis Ristie, Roué Verveer en Jeroen van der Boom: niet allemaal vissers, maar iedereen vond het geweldig. Douwe Bob stond in IJsland urenlang in een ijskoude rivier te vliegvissen. Dat is hartstikke moeilijk, maar hij bleef maar doorgaan.'

Tunnel of brug?

'In het voetbalteam hebben we er veel discussies over gehad. Ik heb me laten omlullen. Ik was altijd voor een brug over het IJ, maar nu kies ik voor een tunnel. Ik zag laatst in de krant een artikel over een mogelijke tunnel met een winkelpromenade en een fietspad. Dat lijkt me ideaal. Ik sta nu vaak voor die pont te wachten. Dat heeft zijn charme, maar gelukkig sta ik er in de spits maar zelden. Dan is het verschrikkelijk.

'Mijn vrouw wilde in Amsterdam blijven wonen, ik wilde terug naar Waterland. Een huis op de Buiksloterdijk was het compromis. Ik vind het fijn in Noord. Het voelt echt als Amsterdam, meer dan in het centrum. Daar lopen alleen nog toeristen. Voor veel Amsterdammers is het centrum de stad niet meer. Dat voel ik ook zo. De stad is een lege huls geworden.'

Hippies of hipsters?

'Dan de hippies maar, terwijl ik nu ook een baardje heb. Ik kom uit een hippiegezin. Mijn ouders kochten in de jaren zeventig in Waterland een scheefgezakt boerenhuisje. We gingen met een Eend op vakantie naar Bretagne. Later werd het chiquer, toen kochten ze een Renault 4. Ik klink vast als een ouwe lul nu, maar ik mis de vrijheid uit die tijd; de vrijheid om te zijn wie je bent.

'Ik heb me niet verzet tegen mijn ouders, dat kon niet. Ze vonden bijna alles goed. Ik heb het wel geprobeerd, maar als ik vertelde dat ik had gerookt, stelde mijn moeder voor om samen een sigaret te roken. De eerste keer dat ik tegen mijn GroenLinks-nest trapte, was toen ik Wipeout ging presenteren, een amusementsprogramma waarin de kandidaten hindernissen moesten nemen en meestal keihard in het water vielen.'

Cookie Cutter of Dizzy Dummy?

'O ja. Dat waren hindernissen in Wipeout, ik ken die namen niet eens meer. Ik presenteerde het samen met Dennis Weening, vanuit een studiootje. We kregen een bandje opgestuurd van de opnamen in Argentinië en daar gingen Dennis en ik dan overheen. En maar grappen maken.

'We hebben ontzettend gelachen. Het was amusement, meer niet, en het scoorde als een gek. Een miljoen kijkers op RTL 5, dat was niet normaal. In seizoen drie was ik er wel klaar mee.

'Wipeout stond haaks op mijn opvoeding. Mijn ouders vonden het helemaal niks, maar ze namen het me niet kwalijk. Als ik dat wilde, moest ik het vooral doen. Dus van dat trappen tegen mijn opvoeding kwam toen wéér niks terecht. Zo ingewikkeld is het. Maar het was goed zo.'

Jaws of Finding Nemo?

'Jaws. Op Kaapverdië heb ik ze proberen te vangen. Dat is ingewikkeld zeg. We maakten een soort soep van vissenkoppen en bloed en dat gooiden we dan in zee, 's nachts. Er mocht geen licht branden en we mochten niet praten. Hele nachten gevist, niks gevangen. Die beesten zijn zó schuw.

'Daarna heb ik een ongeluk gehad in Thailand. Dat was afgelopen zomer. We zaten op een 12 meter lang schip en een viskotter ramde ons, op een plek waar-ie niet mocht varen. Ze zagen ons zinken en gingen er vandoor.

'Ik moest anderhalf uur zwemmen om het eiland te bereiken. We hadden geluk met de wind en de stroom. Angst voor haaien had ik geen moment. Ik wist hoe onwaarschijnlijk het was dat een haai zou aanvallen. Als ze zelfs niet afkomen op bloederige soep, waarom dan wel op mij?

'Vijf minuten was ik bang dat ik het niet zou overleven. Mijn oudste broer is als klein jongetje verdronken, dat is in onze familie altijd een terugkerend thema geweest. Toen ik daar in zee terechtkwam, dacht ik aan mijn moeder. Ik wilde het haar niet aandoen dat ik ook zou verdrinken.

'Ik heb er wel een traumaatje aan overgehouden. Als ik nu op een boot zit, kijk ik de hele tijd in welke richting ik eventueel zou moeten zwemmen. En ik ga nooit meer 's nachts op zee vissen. Dat is het me niet waard.'

Big Fish Klaas is vanaf 9/1 wekelijks om 22.10 uur bij op NPO 3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden