Interview

'Ik ben geen supergoede tekenaar'

Varkentje Rund sukkelt van de ene ramp naar de volgende plaag. Hij bestaat eigenlijk vooral omdat-ie snel getekend kan worden. Door Michiel Hoving, en die noemt zichzelf geen toptalent.

Stan van den Steenhoven
Varkentje Rund (rechts) met naast hem Greetje Grien. Beeld
Varkentje Rund (rechts) met naast hem Greetje Grien.Beeld

Varkentje Rund bakt een taart voor zijn varkensvriendinnetje Greetje Grien. Leo de strontvlieg komt aanvliegen, maar botst tegen de schuifhor - gesloten door Rund om insecten weg te houden van de taart. De vleugels van Leo zijn kapot, maar daarvoor heeft Rund een oplossing: hij vouwt een papieren vliegtuigje waarin Leo gaat zitten. Gevolg: Leo vliegt in de taart, de taart blijft aan het vliegtuigje hangen en het geheel spat uiteen tegen het hoofd van de juist arriverende Greetje Grien. Zij, in de serie praktisch altijd chagrijnig, is woedend.

Het is typisch Varkentje Rund: slim genoeg om een oplossing te vinden voor een probleem, maar te dom om in te zien welke problemen daaruit kunnen ontstaan. Michiel Hoving (47) is de maker van deze animatieserie, waarvan, zonder regelmaat, soms een aflevering is te zien in Het Klokhuis. Vrijdag viert het kinderprogramma van de NTR de honderdste aflevering van Varkentje Rund met een volledige uitzending gewijd aan de serie en de maker.

Michiel Hoving: 'Volgens mij is iets speciaal voor kinderen maken het ergste wat je kunt doen.' Beeld
Michiel Hoving: 'Volgens mij is iets speciaal voor kinderen maken het ergste wat je kunt doen.'Beeld

Sterke timing

Hoving maakt de filmpjes van een kleine twee minuten in zijn eentje, thuis in zijn antikraakwoning in Groningen. 'Ik heb geen specialisme: ik ben geen supergoede tekenaar, de begintune is niet héél goed, de verhaaltjes zijn vaak flauw. De timing is hopelijk sterk, maar soms ook dat niet eens. Het punt is: ik kan al die dingen een beetje en doe dus alles zelf. Dat maakt Varkentje Rund bijzonder.'

Hoving kan het snel, een 'Varkentje Rund' maken. Dat was waar Klokhuis ruim negen jaar geleden, werkend met een klein budget, naar zocht: iemand die in korte tijd een grappig animatiefilmpje in elkaar kan zetten. Eenvoudige afleveringen kan hij in zeven dagen gereed hebben. Daarin zitten niet meer dan twee personages en draait het om de dialoog. Ingewikkeldere verhaaltjes, waarin veel personages voorkomen en veel gebeurt, nemen soms twee weken in beslag.

Schelden

Het in het leven roepen van Leo de strontvlieg was een strategische zet, zegt Hoving. 'Als je haast hebt, is het heel handig om alleen een stipje te hoeven tekenen.' En dan is er dus Greetje Grien, het altijd chagrijnige vriendinnetje van Rund. 'Greetje is een narcistisch kreng. Ze heeft eigenlijk een hekel aan Rund omdat hij loyaal is aan haar.' Ze is vaak boos, zo ook als ze door toedoen van Leo Strontvlieg de taart in haar gezicht krijgt: 'Gaan we gooien?! Gaan we smijten?! Ik zal jou eens wat leren, met dat amateuristische stuk taart van je.' Hoving: 'Greetje Grien is superbot. Dat vinden kinderen grappig: je mag niet zo doen en zij doet dat wel.'

Toch wordt het nooit grof. 'Schelden is not done. Varkentje Rund zegt zelfs geen potverdikkie.' Vies en over de top mag wel, zoals in de aflevering waarin Rund op z'n broertje Jopie moet passen en die zo vaak de fles geeft dat Jopie heel het huis onderpoept. Een aflevering van Varkentje Rund is geslaagd als Hoving er zelf om kan lachen. Met zijn jonge doelgroep is hij tijdens het maken niet bezig. 'Volgens mij is iets speciaal voor kinderen maken het ergste wat je kunt doen. Het kind moet soms ook denken: ik snap het niet helemaal, maar volgens mij is het grappig want mijn moeder of vader ligt dubbel. Ik hoor ook vaak dat ouders er vrolijk van worden.'

undefined

Van Croky naar Varkentje

Tegenwoordig is de voornaamste bezigheid van Michiel Hoving (47) het maken van verhaaltjes over Varkentje Rund. Maar sinds hij in 1993 aan de Filmacademie Amsterdam afstudeerde, deed hij animatiewerk voor uiteenlopende bedrijven. Hij maakte commercials voor muziektijdschrift Oor, Artis en Croky Chips. Voor Comic House, Ahold, Rabobank, ING, ABN Amro, Intratuin, Unilever en ANWB, maakte hij opdrachtfilms. Hij maakte de cartoonserie Dick & Dunn voor BitMagic, een voormalig digitaal magazine. In 2002 maakte hij de videoclip Ressurection voor Peterpan Speedrock.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden