'Ik ben er nooit mee bezig dat ik homo ben'

Hij was ober, telefoonverkoper en steward, maar droomde van een leven bij de tv. Shownieuws-presentator Kees Tol verslaat morgen live de Gay Pride in Amsterdam. Daarna duikt hij in de bloemen.

Beeld Frank Ruiter

Op de boot of langs de kant?
'Op de boot. Dat is niet moeilijk. De Gay Pride vind ik echt vreselijk leuk. Stel je voor: je staat op een boot met een eigen bar en dj. Je hebt een biertje in de hand, want negen van de tien keer is het ook nog eens mooi weer en heel Amsterdam staat je toe te juichen en gaat uit zijn dak op jouw muziek. Alsof je de paus bent die net is komen binnenvaren.

'Drie jaar heb ik op de boot van Coen en Sander van 3FM gestaan. Zij zijn vrienden van me en nodigden me uit. Ik besloot het een keer te proberen, want voor die tijd moest ik er niet aan denken om mee te doen aan de botenparade. Ik zag constant van die halfnaakte mannen in slip voor me, van die gespierde gasten die een pak melk over zich heen gieten. Prima dat het gebeurt, lekker blijven doen, maar ik houd daar niet van.

'Die mannen in slip zijn er inderdaad, maar er varen ook veel boten mee waarop mannen zich op een hele andere manier presenteren.
'Natuurlijk zei ik 'ja'. Als je wordt gevraagd om samen met Art Rooijakkers en Richard Groenendijk de Gay Pride te verslaan, ben je stom als je het niet doet. Art en Richard zitten op 2 augustus aan de kade, ik ben de razende reporter die met een klein bootje naar de grote boten vaart om verhalen van deelnemers te verzamelen.
'De Gay Pride is natuurlijk een homofeest en ik kan er ook erg van genieten als ik trotse homo's op mooie boten voorbij zie varen, maar voor mij speelt het homozijn niet mee. Ik sta niet op de boot om een boodschap uit te dragen. Het gaat mij erom met vrienden een mooie dag te beleven.'

In Volendam uit de kast. Issue of geen issue?
'Geen issue. Dat is duidelijk en mag dikgedrukt in de krant. Het is een vooroordeel dat je in Volendam niet uit de kast kunt komen, want het kan wel. Ik heb het tien jaar geleden gedaan en het is gegaan zoals het zou moeten gaan. Iedereen heeft mij meteen geaccepteerd. Trouwens, het was helemaal geen vraag of ik geaccepteerd zou worden, het was normaal. Mijn ouders, mijn broer en vrienden, iedereen ging er relaxed mee om. Veel mensen zeiden dat ze het al jaren wisten: 'We zijn blij dat je het nu eindelijk hebt gezegd en we gaan weer door met ons leven.'

'Ik ben er nooit mee bezig dat ik homo ben. Misschien komt dat door mijn vak. In de televisiewereld lopen bij wijze van spreken meer homo's dan hetero's rond. Ik sta er soms van te kijken als ik hoor dat de homoacceptatie in Nederland nog lang niet is waar ze zou moeten zijn, of zelfs verslechtert. Persoonlijk merk ik daar niets van. Ik heb nog nooit iets naar mijn hoofd geslingerd gekregen of meegemaakt dat mensen naar tegen me deden vanwege mijn geaardheid. Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat je mij niet wekelijks in de Reguliersdwarsstraat ziet. Negen van de tien keer is het toch bier drinken in de kroeg met mijn heterovrienden.'

Telefoonverkoper of steward?
'Lastig hoor! Maar dan kies ik toch voor telefoonverkoper. Steward is begonnen als grap. Ik was begin 20, had net mijn diploma desktop publishing aan het Grafisch Lyceum behaald en had een bijbaan in de bediening van hotel Spaander in Volendam. Zo'n fase waarin je geen zin hebt om gelijk aan de bak te gaan, maar eerst effetjes iets geks wil doen. En toen kwam een collega met dat plan. 'Dan gaan we toch lekker de wereld rondreizen en geven we ons op bij zo'n vliegtuigmaatschappij?' En ik: 'Joh, dat is toch helemaal niets voor mij?'

'Toch ben ik erover gaannadenken. En na een sollicitatie, wat tests en een korte opleiding had ik ineens een baan bij Air Holland en vloog ik in een Boeing 767 de hele wereld rond. Hartstikke leuk, maar ik kwam er al vrij snel achter dat het mijn wereld niet is. Ik ben er niet goed in om lange tijd van huis te zijn, dan krijg ik last van heimwee. Heimwee naar mijn vrienden, mijn familie, mijn huis, mijn dorp, eigenlijk naar alles wat ik liefheb. Ik kan goed op vakantie, maar dan wel met mensen die dichtbij me staan.

'Na mijn baan als steward werd ik telefoonverkoper. Telefoons en abonnementen interesseerden me geen hol, maar ik ging iedere dag met plezier naar mijn werk omdat het zo gezellig was. Ik stond met twee goede vrienden in een pittoresk winkeltje achter de dijk in Volendam. Vijf jaar heb ik het volgehouden, maar ook bij deze baan wist ik: Kees, dit is tijdelijk. Dit is niet wat je echt ambieert.'

Beeld Novum

Evert Santegoeds of Albert Verlinde?
'Evert natuurlijk. Hij is mijn collega bij Shownieuws op SBS 6. Ik presenteer het programma en Evert is een van de vaste entertainmentdeskundigen. Hij is een aardige man, die absoluut weet waarover hij praat. Ik zeg niet dat Albert dat niet weet, maar hem heb ik maar één keer vluchtig ontmoet.

'Met het werk dat ik doe, moet je natuurlijk bijblijven. Dus ja, ik kijk elke dag naar RTL Boulevard en naar Shownieuws. We zitten een beetje in elkaars vaarwater, maar we pakken het toch net iets anders aan. Bij ons is het aan de desk nèt een tandje gezelliger dan bij Boulevard. Wij belichten onderwerpen altijd van de positieve kant.

'Als kind bouwde ik mijn eigen tv-studiootje in mijn slaapkamer. Ik kwijlde als ik een cameraman zag lopen en had er mijn linkerbeen voor over om een keertje op de set van Goede Tijden Slechte Tijden te kunnen kijken. Mijn vader, Thomas Tol, was 25 jaar pianist bij BZN. Als hij op tv was, maakte dat veel indruk: jeetje, hij zit in die kast.

'Tv heb ik altijd magisch gevonden. En nog. Ik houd van de tegenstelling tussen wat mensen thuis zien en wat er in de studio gebeurt. Als kijker word je in de maling genomen. Een presentator kan rustig een interview afnemen, terwijl er op hetzelfde moment achter de schermen vijftig mensen lopen te schelden en druk doen.

'Via producent Frank Timmer rolde ik in 2006 de televisiewereld in en kwam ik terecht bij zijn productiemaatschappij FTV Productions. Frank was bezig met de realityserie Gewoon Jan Smit en benaderde mij omdat hij het handig vond om een persoon te hebben die tussen Volendam en de productiemaatschappij in stond. Ik heb zeven jaar als producer gewerkt voor programma's als Tros muziekfeest op het plein en De beste zangers van Nederland.

'Mijn eerste klus was het afscheidsconcert van BZN in Ahoy in Rotterdam. Ik was net aangenomen en mocht de lunches op de set regelen, opnamebanden nummeren, dat soort dingen. Maar ik was er. Ik zat in het vak en wist dat ik dat nooit meer zou loslaten.'

De zomer voorbij of Hollands Beste Bloemstylist?
'Hollands Beste Bloemstylist. De zomer voorbij (het programma waarin Tol samen met de Volendamse artiesten Jan Smit, Nick & Simon en de 3J's op een Europese vakantiebestemming Nederlandse muzikanten ontvangt, red.) maken we al acht jaar, dat voelt als een schoolreisje met vrienden. Hollandse Beste Bloemstylist is een nieuw project. Ik vind het een uitdaging om in een wereld te duiken waar ik niets vanaf weet.

'Ik heb niks met bloemen. Toen Remko van Westerloo, de televisiebaas van SBS, me belde en zei dat het programma over bloemschikken gaat, moest ik dat even parkeren. Maar nu begrijp ik waarom ze mij wilden. Hollands Beste Bloemstylist is een volks programma met hele gewone mensen die het leuk vinden om met bloemen te werken. Daar hoort een volkse presentator bij, iemand zoals ik, die dichtbij de mensen staat.

'Vijftien bloemstylisten die allemaal al in het vak zitten, gaan in een oude schuur in de bollenstreek de strijd met elkaar aan door opdrachten uit te voeren. Ze maken een mooi boeket voor de koningin of kleden de bruiloft van een celebrity aan. Wat zij kunnen maken!

'Ik ben de onnozele. Als ik naast een bloemstylist sta, stel ik de vragen die de mensen thuis ook hebben. Dan zeg ik: waarom gebruik je die rode tulp in combinatie met die bloem en waarom steek je het op die manier in de vaas en niet in piepschuim?'

Volwassen of voor altijd kind?
'Voor altijd kind. Ik heb het daar vaak over met mijn vriendengroep in Volendam. Ik ben de oudste, scheel drie of vier jaar met de rest, maar in mijn gedrag ben ik vaak het jongst. Ik ben nu 32, maar nog steeds ben ik degene die de motor is, die de jongens overhaalt om gezellig de kroeg in te gaan of een leuk feestje aan te doen. Dan zeggen ze weleens: 'Goh Kees, waar haal je die kracht toch vandaan?' 'Ik zou het niet weten. Maar ik voel me alsof ik ben blijven hangen bij een jaar of 18.'

Op 2 augustus wordt de Botenparade van de Gay Pride live uitgezonden op avro.nl. De samenvatting is om 21.50 uur te zien op Nederland 3.

CV Kees Tol


1982 Geboren in Volendam
1994-1999 Mavo, Volendam
1998-2003 Grafisch Lyceum, Amsterdam
2006-2013 Producer, FTV Productions
2007-2014 De zomer voorbij, Tros
2008-2012 Sterren.nl, Tros
2012 - heden Muziekdeskundige Shownieuws, SBS6
2013 - heden Presentator Shownieuws
2013 Mol in Wie is de mol?, Winnaar Televizier Talent Award, Verliefd op Ibiza, de serie
2014 Presentatie Botenparade Gay Pride, Hollands Beste Bloemstylist

Kees Tol is alleenstaand en woont in Volendam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden