ColumnJoy Delima

Ik ben een vrouw met beharing en dat kostte me al duizenden euro’s

- Beeld -
-Beeld -

Door seks als een groot geheim te behandelen, blijven veel jonge mensen onnodig ­­onzeker. Actrice Joy Delima (26) weet er alles van. Dus schrijft ze hier om de week over seks en over haar lijf.

Joy Delima

Mijn eerste schaamhaar ontdek ik als ik 8 ben. Ik sta in de badkamer en draag niets anders dan zo’n babyblauwe elastische Hema-slip. Je weet wel, zo’n slip van het materiaal dat me nu als volwassen vrouw spontaan een vaginale schimmelinfectie zou bezorgen omdat mijn vulva rond mijn 16de ineens besloot dat ze de hele tijd moet kunnen ademen.

Ik ben net wakker en sta met mijn gezicht naar de wc en trek mijn slip uit om te gaan douchen. Als ik ineens een haar zie zitten. Ik denk dat er per ongeluk een haar van mijn hoofd in mijn slip is beland en trek hem vervolgens keihard uit mijn venusheuvel. Een scherpe pijn schiet door mijn poenie. Ik ben verbaasd dat er ineens een haar (!?) op mijn tot dan toe altijd gladde poenie groeit, dat ik wel vijf minuten met de haar en mijn verbazing in de badkamer blijf. Vanaf toen ging het snel. Binnen no time krijg ik okselhaar, beenhaar, schaamhaar all over the place (waarom vertelde niemand mij dat ik bilnaadhaar zou krijgen) en een donssnor. Het streepje van mijn vulva naar mijn navel werd ook bedekt met duidelijk zichtbare, zwarte haartjes en op mijn buik en rug zat ook zwart dons. Op school in groep vijf werd ik gepest toen ik een topje droeg waardoor mijn okselhaar te zien was. Ik schaamde me intens. In mijn dagboek omschrijf ik mezelf die avond als ‘a hairy monster’. Mijn witte vriendinnen hebben nog geen haar en toen ze het later ook kregen, noemde iedereen het ‘schattige goudblonde donshaartjes’. Ik wil het allemaal afscheren, maar van mijn moeder moet ik wachten omdat ik pas 9 ben.

Als ik 13 ben en in de brugklas zit, onderga ik na jaren scheren en ingegroeide haren mijn eerste Brazilian wax. Alles moet eraf. Obsessief bijna. Het is de eerste keer dat iemand anders mijn vulva ziet en ik heb ook nog eens het geluk dat er een tl-lamp op staat.

Het harsen doet echt kapot veel pijn. Mijn vulva begint te bloeden op plekken waar net nog haar zat. De haren die niet meekomen, en dat zijn er nogal wat, worden er met een pincet uitgetrokken. Ik weet niet waar ik het moet zoeken van de pijn en span m’n lijf zo hard aan, dat ik bijna een scheet laat.

null Beeld Elzeline Kooy
Beeld Elzeline Kooy

‘Kan je op je buik gaan liggen en je billen openhouden?’

Het dieptepunt is bereikt en met een maximaal gevoel aan ongemak houd ik mijn bilhelften uit elkaar. Grappig genoeg doet dit gedeelte veel minder pijn.

‘Wil je ook je rug en snor laten harsen?’

‘Uh, ja doe maar.’ Ik laat ook maar direct mijn buik harsen en mijn wenkbrauwen worden geëpileerd.

Thuis bekijk ik voldaan mijn toegetakelde lijf. Het is rood en bloedt nog hier en daar, maar ze is haar- en stoppelvrij. Eindelijk.

Ik wou dat ik nu, dertien jaar later, kon zeggen: ‘Wat was ik onnozel! Embrace yourself girl!

Maar in plaats daarvan heb ik het waxen vervangen door laseren. Permanent haarvrij, dat is nu mijn doel. Ik geef per jaar nog steeds duizenden euro’s uit om me te verhouden tot het schoonheidsideaal. Ik wurm mezelf nog steeds in gevaarlijke yogaposities in de douche om mijn bilnaad te scheren. En voor wie? Voor de Ander. Voor mijn bedpartners, de gynaecoloog, voor de kleedster op een filmset of voor de man die naar mijn benen staart in de trein. En natuurlijk geniet ik er ook van als ik net mijn benen heb geschoren en ze aanvoelen als een natte dolfijn, maar mijn bilnaadhaar zit mij eigenlijk niet in de weg. Mijn schaamte daarentegen wel. Het is een lange weg naar acceptatie en ik ben er nog lang niet. Maar drie keer het woord bilnaad(haar) gebruiken in een column, is zeker een stap in de goede richting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden