'Ik ben een vrolijk en positief meisje'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Ditmaal dramatherapeut en actrice ESMAREL GASMAN (27), binnenkort in de bioscoop te zien als hoofdrolspeelster in Sextet van Eddy Terstall....

tekst WIM DE JONG

Waarom heeft u zichzelf zo getekend? De vlinder verwijst naar mijn stichting Vlinderen Voor Kinderen, die speelgoed en spelmateriaal inzamelt voor kinderen in arme landen. En ik voel me zelf ook wel een vlinder.

Omschrijft u de vlinder in uzelf. Ik fladder veel rond, doe veel verschillende dingen. Een fijne en creatieve manier om in het leven te staan. Ik ben een vrolijk en positief meisje. En ik heb een grote hang naar vrijheid.

U bent dus ook een vlinder in de liefde. Wel altijd geweest, ja. Van bloem naar bloem inderdaad. Maar een jaar geleden ben ik ergens blijven hangen.

Noemt u behalve uw vlinderachtigheid nog een paar typerende eigenschappen. Jeetje. Ik heb er al eens eerder over nagedacht, maar vergeet altijd wat ik nou van mezelf vind. Ik ben relativerend, creatief, echt, nuchter en dromerig. En eigenwijs.

Hoe zullen anderen u omschrijven, denkt u? Eddy Terstall beschreef me als een klassieke schoonheid à la Nathalie Wood. Een flink compliment.

Hoe zal u bij geïnteresseerde buitenlandse regisseurs en producenten worden aangeprezen? Als naturel. En als een actrice met een beetje klassiek uiterlijk. Geen theatraal type.

Waar staat u op dit moment in het Nederlandse filmlandschap? Ik ben een beginner, we zullen zien wat er nog gaat komen. Ik ben in elk geval blij met de manier waarop ik op het moment bezig ben: acteren én met kinderen werken.

Welk stukje van uzelf zal altijd voor het filmpubliek verborgen blijven? Al mijn donkere kanten. Tijdens mijn studie dramatherapie kwam al naar voren dat ik dat deel van mezelf nooit wilde en durfde te tonen. Ik zal altijd eerder de rol van prinsesje kiezen dan die van een monster.

Wie is uw gedroomde tegenspeler? Kate Winslet. Ik vind haar heel mooi en ze speelt geweldig naturel.

Wat is het grootste compliment dat men u kan geven? Een vriendin van mij zei laatst dat ik volgens haar stiekem een engeltje ben. Nou, als dat geen compliment is*

Wat is een groot misverstand over u? Iemand beweerde laatst dat ik mijn stichting Vlinderen Voor Kinderen zou hebben opgezet om mezelf een imago aan te meten. Die heeft het dus echt niet begrepen. En een tijd geleden stond in de krant dat ik weinig werk zou hebben. Het tegenovergestelde is waar!

Met welke reactie van collega’s wordt u regelmatig geconfronteerd? Men noemt mij altijd wel nuchter en vrolijk.

In welke situatie bent u zichzelf niet? Temidden van mensen die uit de hoogte doen. Dan kan ik me moeilijk aanpassen.

Lastig dan om in de filmwereld te zitten. Jazeker! Ik heb om die reden ook mijn twijfels gehad. Wilde ik daar wel bijhoren? Inmiddels kan ik er steeds beter mee omgaan, ik kan erdoorheen. Ik laat me niet meer door dat laag-hoog-gedoe beïnvloeden. Ik heb er op de set van Eddy trouwens geen last van gehad, hoor. Hij omringt zich in zijn werk met ontzettend aardige mensen.

Wat vinden mannen aantrekkelijk aan u? Dat ik zo slank ben, misschien? En wat mijn innerlijk betreft: dat ik zo relaxed ben. Oja, en sommigen vinden mijn scheve tandje ook schattig.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven? Als iemand die erin is geslaagd een leuk en goed leven voor zichzelf te leiden en die tegelijkertijd ook anderen blij heeft gemaakt. Dat is het doel van mijn bestaan. Liefde aan jezelf en anderen geven. Zoetsappig, hè?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden