Tv-recensieEmma Curvers

Ik appte ‘sorry Jens’ terug, en schreef dat het absoluut niet aan hem lag. Zinloos, want zo werkt de WhatsApp-thriller dus níét

null Beeld null

Ontspoord, de WhatsApp-thriller van de NS, is een sympathieke stap in een schemergebied tussen geschreven fictie, video en chat.

Het is even wennen, als deelnemer aan de Whats­App-thriller van de NS, Ontspoord. Ene ‘Jens Tinder’ appte me, we hadden kennelijk ­later een date en even later stuurde Jens Tinder een sippe selfie waarop hij zat te wachten achter een biertje. Volautomatisch appte ik, meteen in mijn rol als hoofdrolspeler Sarah, ‘Sorry Jens’ terug, en schreef dat het absoluut niet aan hem lag. Zinloos, want zo werkt de WhatsApp-thriller dus níét.

Het enige wat je moest doen om Ontspoord te volgen, was vanaf maandagochtend zo’n 200 berichtjes, foto’s en video’s bekijken en gaandeweg bij elkaar zien te rapen wat er aan de hand is met Sarah. Vrijdagavond zal de spoorthriller naar een scenario van Melle Runderkamp (o.a. Het Schnitzelparadijs) zijn ontknoping bereiken – voor deze recensie kregen we daarvan een preview.

De makers bekenden toen dat het voor hen ook ­allemaal ‘houtje-touwtje’ is, zo’n nieuwe vertelvorm. Er hadden zich 10 duizend mensen aangemeld, maar helaas konden er maar 2 duizend meedoen. Whats­App staat namelijk niet toe dat er naar meer mensen tegelijk wordt geappt. Er zijn al een tijdje apps als Hooked en Yarn, die je op afroep een verhaal sturen, maar een realtime telefoonthriller, die hadden we nog niet. Een moedige stap dus, in een onontgonnen schemergebied ergens tussen geschreven fictie, video en chat.

Zonder spoilers: Sarah is een it-developer bij het ­ministerie van Buitenlandse Zaken, die iets gezien heeft wat ze niet mocht zien. Ze slaat op de vlucht en na Jens Tinder melden ook ‘Paps’ en ‘Mams’ zich al gauw bezorgd. ‘Hans Chef’ moet Sarah wel héél dringend spreken. Al die personages hebben een heldere, eigen stem. ‘Mams’ is een vrolijk ratelende schattebout, die niet aan hoofdletters en interpunctie doet en Jens ­bedient zich van emoji-rijke, flirterige taal met glittergifjes en al. Heel natuurgetrouw allemaal; Jens Tinder bracht enkele twitterende fans van Ontspoord dan ook het hoofd op hol. De filmpjes zijn helaas minder levensecht. Denk aan geheim agenten met snode blikken en zwarte zonnebrillen.

Om de deelnemers niet te overstelpen met berichten, stuurt de NS maar tweemaal per dag berichtjes; in de ochtend en in de avond. Als je in spitsuren in de trein zit, kun je ten minste iets leuks doen, wil de NS daarmee zeggen. Dat zorgt helaas wel voor een vertraagd ritme in de vertelling. Door die vorm is Ontspoord vooral leuk voor mensen die graag in raadsels duiken – voor een lees- of kijkervaring waar je echt in opgaat blijft het allemaal te fragmentarisch.

Midden in de week werden de berichtensalvo’s me te veel. Ik ben geen verveelde treinreiziger en heb de slechte gewoonte om als een dolle stier op ieder rood meldinkje af te stormen. Ontspoord voelde daardoor te vaak alsof ik een Tamagotchi had gekocht die ik verwaarloosde. Enigszins opgelucht verwijderde ik aan het eind van de week de contacten – behalve Mams. Stiekem hoop ik dat ze me blijft uitnodigen voor het eten dit weekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden