Aangeboden door De Nationale Opera

IJzersterk team
opnieuw aan zet

Na het fenomenale succes van zijn vorige productie schrijft componist George Benjamin wederom geschiedenis: de wereldpremière van de opera Lessons in Love and Violence is onlangs bij de Royal Opera in Londen met gejuich ontvangen en is nu al te zien in Amsterdam, mét leading lady Barbara Hannigan!

De Nationale Opera Beeld Stephen Cummiskey

De opera Written on Skin liet in 2012 een onuitwisbare indruk achter en wordt door velen beschouwd als een van de mooiste opera's van de laatste vijftig jaar. De nieuwe opera van deze inmiddels illustere componist, Lessons in Love and Violence, is een coproductie van maar liefst zes internationale operahuizen, waaronder De Nationale Opera én het Holland Festival. Na Londen strijkt het team nu als eerste neer in Amsterdam.

'Lessons in Love and Violence: icy beauty and dramatic tension' Bachtrack****

Tovenaar met taal

Hoewel hij er al jong van droomde operacomponist te worden, presenteerde Benjamin pas op 46-jarige leeftijd zijn eerste eenakter Into the Little Hill (2006). Pas toen had hij de voor hem ideale auteur gevonden in Martin Crimp. Deze ‘tovenaar met taal’, inspireerde hem tot het componeren van opera of zoals hij het zelf verwoordt: “Martin wringt bijna onvermijdelijk muziek uit mij”. Hun nieuwe opera houdt zich bezig met de vraag of een gevaarlijke machtsmachinerie ruimte overlaat voor liefde en genegenheid.

Smoorverliefd publiek

Barbara Hannigan kijkt er erg naar uit om na dertien jaar weer terug te zijn bij De Nationale Opera. Als Isabel is zij de ‘leading lady’ in deze productie. Zowel met Benjamin als met regisseur Katie Mitchell werkte zij al vaker samen, onder meer voor Written on Skin. Hannigan over Benjamin: “George kent mij en mijn stem ontzettend goed en schrijft daar heel specifiek voor. Je zou mij zijn muze kunnen noemen.”

‘The phenomenal Barbara Hannigan does what she always does, but does it brilliantly’ The Telegraph****

De bejubelde Canadese sopraan, ooit student aan het conservatorium in Den Haag, is een veelzijdig muzikant. Ze verdeelt haar tijd tussen zingen en dirigeren. De Volkskrant gaf haar vorig jaar 5 sterren voor haar optreden in het Concertgebouw en kopte: ‘Het smoorverliefde publiek weet: hierover praten we over vijftig jaar nog’.

‘A bolder, angrier, more tender George Benjamin’ The Guardian****

Gespecialiseerd in narigheid én humor

Met de componist keert ook de regisseur van Written on Skin terug. Katie Mitchell, bekend en geliefd om haar sterke en rauwe regie, was in november nog in Amsterdam voor de regie van De Meiden van Toneelgroep Amsterdam (ITA): "Weergaloos samenspel in een verrassend heldere, actuele regie", schreef Het Parool. Mitchell combineert donkere thema’s met een onorthodoxe regie-stijl én humor: “Ik ben gespecialiseerd in narigheid , met een goed gevoel voor humor.” 

Kaarten en meer informatie via operaballet.nl

De Nationale Opera Beeld Stephen Cummiskey

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.