IJzersterk programma markeert afscheid Müller

Engelstalige films domineren het oudste filmfestival ter wereld. Wachten op Keira...

Van onze verslaggever Ronald Ockhuysen

Om twee uur ’s middags stonden ze al in de brandende zon. Sofia, Monica en Pamela zijn 16 jaar en actrice Keira Knightley is hun heldin. Geen seconde hoefden ze na te denken toen ze hoorden dat de ster de openingsavond zou bijwonen van het filmfestival van Venetië. Wat is nou zes uur wachten als een handtekening van Keira de beloning is? Monica: ‘Ik hoop wel dat ze m’n Engels verstaat.’

Ook het oudste filmfestival ter wereld geeft ruim baan aan beroemdheden. Sinds de komst vorig jaar van een concurrerend festival in Rome doet Venetië er alles aan om hen te paaien. Sterren garanderen immers tevreden sponsors en politici. Op de openingsavond, waar Atonement van Joe Wright werd vertoond, deed de verschijning van Keira Knightly en Vanessa Redgrave wonderen. Alle Italiaanse media legden dat moment vast, en bevestigden daarmee Venetië’s status als een van de belangrijkste filmcentra.

In zijn vierde jaar als directeur komt Marco Müller met een ijzersterk programma. Hij presenteert 57 speelfilms, waaronder 51 wereldpremières, waarvan er weer 16 een sterke of minder sterke relatie hebben met Hollywood. De inbreng van de Engelstalige film is groot dit jaar, met het nieuwste werk van regisseurs als Wes Anderson, Andrew Dominik, Tony Gilroy, Woody Allen en Joe Wright (van de Ian McEwan-verfilming Atonement). ‘Dat heb ik niet van tevoren bedacht’, vertelde Müller aan het vakblad The Hollywood Reporter. Maar Engelstalige regisseurs ‘nemen op dit moment de risico’s die film interessant maken’.

Ook nadrukkelijk aanwezig in Venetië is de Aziatische film, waar Müller veel om geeft. De Chinees Jiang Wen presenteert The Sun Also Rises, de Japanner Miike Takashi is er met Sukiyaki Western Django, Kitano Takeshi komt met nieuw werk, en van de Taiwanees Lee Kang-sheng gaat Help Me Eros in première – de film die volgt na zijn in Rotterdam onderscheiden debuut The Missing (2003).

Op de openingsavond gingen de gesprekken, behalve over de jurk van Knightley, ook over Müller. Volgens geruchten stapt de directeur na de zomer, als zijn contract afloopt, over naar de rijke concurrent in Rome. ‘Ik heb vooral zin zelf weer films te produceren’, zegt Müller daarover diplomatiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden