IFFR vindt directeur in eigen bestuur

Het bestuur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft Rutger Wolfson (37) benoemd tot tijdelijk directeur. Wolfson, tot zijn benoeming lid van het bestuur van het festival, heeft de opdracht de organisatie en de artistieke invulling van de komende festivaleditie 2008 te leiden....

Het festivalbestuur heeft tegelijkertijd Stef Fleischeuer (53) benoemd tot interim zakelijk leider. Fleischeuer is directeur van Plan F in Rotterdam, een bureau voor organisatieadviezen en projectmanagement. Ook de zakelijk leider voert zijn functie in deeltijd uit.

De tijdelijke aanstelling van Wolfson is het gevolg van een mislukte zoektocht van het festivalbestuur naar een artistiek leider met een grote kennis van de stand van zaken binnen de filmwereld. Onlangs vertelde IFFR-bestuursvoorzitter Melle Daamen in de Volkskrant nog goede hoop te hebben een directeur te kunnen benoemen met een netwerk in het mondiale festivalcircuit. Na het afvallen, op het allerlaatste moment, van een Franse kandidaat, is nu voor interne rust gekozen.

Op 23 januari 2008 begint de 37ste editie van het festival. De voorbereidingen daartoe zijn inmiddels in een vergevorderd stadium.

Volgens Wolfson heeft hij in de zomer kenbaar gemaakt dat hij beschikbaar was als de internationale speurtocht vast zou lopen. Vanaf dat moment heeft hij zich niet meer met de sollicitatiegesprekken bemoeid ‘om het zuiver te houden’.

Wolfson noemt zichzelf een directeur ‘zonder sterke filmachtergrond, maar wel met een grote kunstachtergrond’. Zijn inhoudelijke bijdrage zal zich richten op het ‘beter zichtbaar maken van de inhoudelijke lijnen’ in de programmering.

‘Het festival is een ideaal platform om belangwekkende thema’s te agenderen.’ Ook wil Wolfson de banden met andere kunstinstellingen zoals Witte de With en het museum Boijmans Van Beuningen versterken. ‘Op het grensgebied van film en kunst doet het festival al veel. Maar ik denk dat we dat nog beter kunnen doen en ook beter naar buiten kunnen brengen.’

Wolfson en Fleischeuer vervullen hun tijdelijke functie in een voor het IFFR cruciale periode. Zij richten zich op urgente dossiers zoals de subsidieaanvragen voor de komende Cultuurnota-periode. Ook gaan zij verder met de besprekingen met de gemeente Rotterdam over een nieuwe behuizing van het festival en het festivalkantoor.

Na de IFFR-editie van 2008 wordt Wolfson weer voltijds directeur van de Middelburgse Vleeshal. ‘Ik heb een duidelijke afspraak gemaakt met Middelburg. Hier blijft het bij. Dat heb ik ook gedaan om het mezelf straks niet moeilijk te maken.’

Rutger Wolfson wordt de nieuwe directeur van het Internationale Filmfestival Rotterdam (IFFR). Dat werd dinsdag bekend gemaakt. (anp)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden