Ietsisme onder professoren

Een al te intens geestelijk leven verdraagt zich slecht met de wetenschap. Natuurlijk: een zekere mate van verbeeldingskracht is een vereiste om een hypothese op te stellen, en een cruciaal inzicht kan uit een onverklaarbare gedachtenflits naar voren springen, maar verder geldt vooral dat men zich in de wetenschap aan...

Sjaak Priester

Mystiek en wetenschap staan op gespannen voet met elkaar. Maar zijn ze ook een onmogelijke combinatie? Dertien wetenschappers – de een meer behept met overgevoeligheid voor het bovennatuurlijke dan de ander – buigen zich over die vraag in de door historica Manon Duintjer samengestelde bundel Zien is geloven – Exacte wetenschappers over spiritualiteit.

Die angstaanjagende titel doet aanvankelijk vrezen dat dit het zoveelste pamflet is van intelligent design-aanhangers, maar dat valt op de keper beschouwd wel mee. Onder de auteurs bevinden zich wel enkele van de usual suspects uit die kringen, maar het gezelschap is bepaald veelzijdiger. De essays gaan dan ook niet zozeer over de God van de Biblebelt, maar eerder over het ‘ietsisme’, dat volgens de jongste onderzoeken de belangrijkste religie in Nederland aan het worden is.

De opstellen in de bundel variëren van boeiend tot ternauwernood leesbaar. Onder de auteurs zitten verrassingen als Klaas Landsman, de Nijmeegse hoogleraar wiskundige natuurkunde die vijf jaar geleden opviel met zijn onalledaagse ideeënroman Requiem voor Newton en in de bundel verreweg de beste bijdrage schreef. Van de eveneens Nijmeegse logicus Henk Barendregt is wel algemeen bekend dat hij iets heeft met het boeddhisme, maar je verwacht hem toch niet in gezelschap van mensen als Pim van Lommel, de Sonja Bakker van het leven na de dood.

Opvallende afwezige is de Delftse nano-professor Cees Dekker, vaste gast in elke publicatie die God nader tot de wetenschap poogt te brengen – of omgekeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden