Iets te lang gegist: Leven in de brouwerij bespeurt oorsprong van bier

Na een eindeloze reeks kook- en bakprogramma's is het nu tijd voor de voedselproductieshow.

In een tiendelige serie onderzoeken Patrick Stoof en Kasper van Kooten hoe je zelf bier maakt.

Twee mannen en twee vrouwen staan in een klein Amsterdams keukentje. 'Dus dit is jullie brouwerij', zegt de grootste man jolig. In een grote soeppan staat twintig liter witbier op het vuur.

Ja, zeggen de vrouwen, die zussen zijn. Thuis proberen ze de recepten uit. De andere man, hij heeft zijn leren jasje nog aan, mag de hop toevoegen. 'In één keer, hop?', vraagt hij terwijl hij het zakje kruiden boven de pan hangt. 'Hop, hop.'

Slapstick

Met de hete pan beweegt het gezelschap richting de krappe douche om het bier te koelen. De grote man staat op de ander zijn tenen. Het koelelement spuit koud water in buisjes door het bier, water dat er weer warm uitkomt, waaraan de grote man zijn handen brandt. Zijn voeten worden nat. Van het gedruppel op de tegelvloer moet de andere man plassen.

Dit stukje slapstick is het eerste bezoek dat Patrick Stoof en Kasper van Kooten maandagavond op NPO 2 aflegden in hun tiendelige zoektocht naar hoe je zelf bier maakt, in het Avrotros-programma dat Leven in de brouwerij heet - omdat je nooit een platgetreden gezegde moet laten liggen voor een tv-titel. Bier, zweet en granen was vermoedelijk optie B.

Tekst gaat verder onder de video.

Het format springt op het hypeje van het thuisbrouwen en het uitdijende aanbod speciaalbiertjes. De twee mannen, acteurs van beroep, voeren een toneelstukje van naïviteit en spontaniteit op. Stoof, bekend van de Telfort-reclames, is bierliefhebber en draagt een bruin pak, net als De Hokjesman. Van Kooten is meer een wijnman en maakt voortdurend woordgrapjes. Het tweetal rijdt in een oud VW-busje, net als Yvon Jaspers in Boer zoekt Vrouw, en torst vintageprullaria mee, zoals een houten koffer.

Het lijkt een trendje te zijn, de oorsprong van een product achterhalen: voor Omroep MAX is meesterpatissier Robèrt van Beckhoven, tijdelijk geleend van Heel Holland Bakt, bezig met een zesdelige verkenning naar de geheimen van brood, in het helder getitelde programma BROOD, waarvan donderdag deel drie is te zien. En in de fraaie tiendelige serie De Aardappeleters ging Joris Vermeer deze maand op zoek naar de achtergronden van geïmporteerde gerechten als taco's, sushi en paella.

Bakkersporno

We willen weten wat we eten. Na een eindeloze reeks kook- en bakprogramma's zien we nu de opkomst van de voedselproductieshows: hoe wordt ons eten gemaakt? Waar komt het vandáán? De Keuringsdienst van Waarde doet dat al jaren volgens journalistieke principes. Bij deze nieuwe programma's gaat het niet om onthullen, maar om romantiseren. Het oogsten van de tarwe wordt oogstrelend in beeld gebracht door BROOD - hardcore bakkersporno.

Ook het kleinschalige bierbrouwen wordt als een magisch proces gefilmd. Het gaat om het verhaal áchter het bier. De zussen die thuisbrouwen. De vrienden die hun baan opzegden. En twee veertigers die kibbelend op zoek gaan naar het perfecte biertje.

Het bescheiden smaakoordeel van deze beroepsproever: iets te lang gegist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden