Taalgebruik De zin van de week

Iets niet ontkennen wat niet gevraagd is: eigen doelpunten zijn bijna altijd lachwekkend

De Volkskrant staat elke week stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

Zin: ‘Mena heeft niet ontkend specifiek iets wat ik niet gevraagd heb’

Wie? Jan Willem Bertens, oud-ambassadeur Latijns-Amerika, in tv-programma Zembla, 24 september.

Waar verdient-ie het aan?

Bertens, olijk besnorde D66’er in ruste met Limburgse tongval, onderzocht in de jaren tachtig van de vorige eeuw namens Nederland de moord op vier Nederlandse Ikon-journalisten (Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen) in El Salvador. Tv-programma Zembla spoorde de verantwoordelijke op, kolonel Mario Reyes Mena. Bertens had destijds voor zijn onderzoek met de militair gesproken en vond hem wel ‘een vlotte kerel’, vertelde hij nu in Zembla. De diplomaat zei nog net niet ‘schappelijke vent’.

Zembla wierp Bertens voor de voeten dat Reyes Mena hem destijds had voorgelogen over de vraag of die vooraf heeft geweten dat hij journalisten om het leven zou gaan brengen. Hierop schakelde de ambassadeur over op de automatische piloot van de diplomatentaal. Voorgelogen? Tuttut, hoho, kom kom: ‘Hij heeft in ieder geval niet de volledige waarheid gesproken’, dribbelde de diplomaat naar het middenveld. Daarna gaf hij een poeier met deze zin van de week: ‘Mena heeft niet ontkend specifiek iets wat ik niet gevraagd heb.’

Waarom deze zin?

Lees die zin driemaal, proef de woorden, zet ze desnoods even in de juiste volgorde en zie hoe de bal langzaam maar beslist in zijn eigen doel rolt.

Bertens speelde maar een bijrolletje in de Zembla-aflevering, maar zijn woorden illustreren op voorbeeldige wijze het surrealisme waarmee een diplomaat een rookgordijn voor zijn eigen onvermogen schuift. Ook het verdere verloop van Bertens’ minicursus ‘Schieten in eigen doel’ mag er trouwens wezen: ‘Mena had kunnen zeggen: ‘Ik heb geweten dat er journalisten…’ Maar dat wist hij niet. Tenminste: dat heb ik hem ook niet gevraagd.’

Daar kwam de aap uit zijn ambassadeursmouw: Bertens was stomweg vergeten een belangrijke vraag te stellen. Waarop dus ook niet ontkend kon worden, waarna die vlotte kerel van een Mena dus ook niets te verwijten viel. Iets niet ontkennen wat niet gevraagd is: eigen doelpunten zijn bijna altijd lachwekkend. Wrang alleen dat het hier om een moordzaak gaat. Rode kaart voor de diplomaat uit het veteranenteam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden