Review

Iedereen zit klem in onderhoudend drama Noces

In Noces zijn familieleden als pionnen, opgevoed met een giftige mix van liefde, verantwoordelijkheidsgevoel en eer. Oud-journalist en regisseur Stephan Streker baseerde zich deels op een ware geschiedenis.

Bor Beekman
In dit drama zijn de gehoorzame oudere broer en zus als pionnen, opgevoed met een giftige mix van liefde, verantwoordelijkheidsgevoel en eer. Beeld
In dit drama zijn de gehoorzame oudere broer en zus als pionnen, opgevoed met een giftige mix van liefde, verantwoordelijkheidsgevoel en eer.Beeld

Ze heeft het steeds over de baby, de 18-jarige Zahira: heeft de baby al een ziel? We spreken in deze fase nog over vrucht, zegt de arts die haar desgevraagd informeert over de abortusmogelijkheden in België en - als ze langer wacht - in Nederland.

Met Noces (een huwelijk) laat de Belgische filmmaker Stephan Streker zijn kijker eerst even observeren en twijfelen. Hoe steekt dit precies in elkaar? Is er sprake van dwang? Wie is wel op de hoogte van deze zwangerschap van dit meisje uit een Pakistaans gezin te Brussel, wie niet? Zahira's niet-Pakistaanse vriendje is duidelijk: voor hem nog even geen baby.

Noces

Drama
Regie: Stephan Streker
Met: Lina El Arabi, Sébastien Houbani, Babak Karimi, Olivier Gourmet
95 min., in 15 zalen

De 21-jarige Franse actrice Lina El Arabi is uitstekend gecast als hoofdrolspeler: de frons boven dat fijne gezichtje en die penetrerende ogen verraden al dat ze zich niet zomaar bij een advies zal neerleggen.

Traditie is hier de grote vijand, niet religie, leert Noces, een drama vol familieleden die van elkaar houden, maar onder druk in staat zijn de ongehoorzame dochter iets aan te doen. Eenmaal beloofd aan een andere man in Pakistan, wordt Zahira duidelijk gemaakt dat er geen weg terug is. Want zo veel gezichtsverlies kunnen vader en moeder niet aan. En ze moet ook niet zo zeuren, vindt moeder: Zahira mocht haar echtgenoot voorselecteren middels Skype, hoe modern is dat?

Oud-journalist en regisseur Streker baseerde zich deels op een ware geschiedenis. Hij heeft ook oog voor de onmacht van betrokken buitenstaanders: rasacteur Olivier Gourmet draaft in een fraaie scène op als goede buur en vader van Zahira's beste vriendin, maar kan niets verrichten.

Ook de rollen van Zahira's gehoorzame oudere broer en zus intrigeren. In dit drama zijn zij als pionnen, opgevoed met een giftige mix van liefde, verantwoordelijkheidsgevoel en eer. Iedereen zit klem, in Noces.

Soms maakt Streker het zich als scenarist iets te makkelijk. Dat de vader het vanwege zijn koppige dochter aan zijn hart krijgt, is wat soapachtig bedacht. En zodra het conflict op driekwart van de film eigenlijk nog maar één kant op kan, komt Streker weinig verder dan wat iedereen wel zo ongeveer weet of vermoedt over soortgelijke gezinstragedies. Zijn Noces is onderhoudend, maar dringt onvoldoende door om echt indruk te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden