DagboekArnold Bennett (1867-1931)

Iedereen ’s nachts de straat op om de komeet van Halley te zien

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
De komeet van Halley, in 1910 gefotografeerd door dr. George Willis Ritchey van het Mount Wilson-observatorium in Californië.  Beeld Getty Images
De komeet van Halley, in 1910 gefotografeerd door dr. George Willis Ritchey van het Mount Wilson-observatorium in Californië.Beeld Getty Images

Parijs, 21 mei 1910

Het lijdt geen twijfel dat nergens met meer bijgeloof op de komeet is gereageerd dan in Italië. Woensdag stonden de kranten vol over de incontro van de aarde met de staart van de komeet, andere hadden rassurants van onder anderen Camille Flammarion, die rustig uitlegde dat er niets gevaarlijks zou gebeuren.

Veel mensen bleven woensdagnacht op om de komeet te zien en ze waren déçus toen er niets te zien viel. Mijn Italiaanse pensionhoudster ging om half 3 ’s nachts naar het Piazza M. Angelo en bleef er tot 4 uur. Een menigte zingende en lawaai makende mensen. Ik hoorde de herrie en vroeg mij af wat het was.

Soulié bericht over hetzelfde in Toulouse: iedereen op straat om de komeet te zien, en masse, alsof het om het einde van de wereld ging.

In Parijs hetzelfde: mensen dachten dat de violette bliksemschichten in het enorme onweer van donderdagnacht het einde van de wereld betekenden.

Donderdag vertrokken we om kwart voor 3 uit Florence en we ­arriveerden om kwart voor 10 ’s avonds in Milaan. Het hele eind hoofdpijn, drie uur geslapen.

Vrijdag vertrokken we om 8 uur ’s ochtends uit Milaan, rond 11 uur lieten we Italië achter ons. Tot aan Montreux geen fatsoenlijke zitplaats in het doorgaande rijtuig. Geweldig onweer in de Jura en verder. Om 5 voor half 12 ’s avonds kwamen we aan in Parijs, een half uur te laat.

Arnold Bennett (1867-1931), Engelse schrijver. Ingekort fragment uit The Journals. Penguin, 1971.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden