Review

Iedereen is een ongemakkelijke eikel in Please Like Me

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een.

De bedenker en schrijver van de Australische serie Please Like Me is komiek Josh Thomas, die het hoofdpersonage speelt en dat naar zichzelf vernoemde. Beeld
De bedenker en schrijver van de Australische serie Please Like Me is komiek Josh Thomas, die het hoofdpersonage speelt en dat naar zichzelf vernoemde.Beeld

In de eerste aflevering van de serie Please Like Me gebeurt achtereenvolgens dit: de vriendin van de 21-jarige Josh maakt het uit. Meteen daarna zegt ze te vermoeden dat hij op mannen valt, zoent Josh voor het eerst met een jongen, probeert zijn manisch-depressieve moeder zelfmoord te plegen en dwingt zijn vader hem min of meer bij haar (ze zijn gescheiden) te gaan wonen. Een hoop drama, inderdaad, maar ook: een hoop te lachen.

De bedenker en schrijver van de Australische serie is komiek Josh Thomas, die het hoofdpersonage speelt en dat naar zichzelf vernoemde. De acteur die de rol van beste vriend en huisgenoot Tom vertolkt (Tom Ward), is ook in het echt zijn beste vriend Tom. Brave knuffelhond John is brave knuffelhond John. Thomas' moeder deed een zelfmoordpoging.

Dus ja, Please Like Me is semi-autobiografisch, maar de lucht die door de ingrijpende gebeurtenissen wordt geklopt, kan onmogelijk uit het leven gegrepen zijn. Je moeder aantreffen nadat ze er met pijnstillers en Baileys een einde aan heeft willen maken, is verschrikkelijk, tot aartsluie nerd Tom zich hardop afvraagt hoe een mens überhaupt een halve fles Baileys weg krijgt.

Het eerste seizoen werd al in 2013 op de Australische zender ABC2 uitgezonden. Later werd Please Like Me lyrisch ontvangen in de VS. Het gejuich bereikte in december via Netflix ook Nederland.

Please Like Me

Comedy/drama
Geschreven door Josh Thomas; Met Josh Thomas, Debra Lawrance, Thomas John Ward.
3 seizoenen, te zien op Netflix.

Er klinkt volop lof voor de manier waarop de makers homoseks en psychische problemen normaliseren. Maar het zijn ook de intelligente humor en de combinatie van absurdisme en realisme die Please Like Me de origineelste serie van het moment maken, in elk geval binnen de categorie 'onuitstaanbare mensen die zich een (met allerhande beren bezaaide) weg door het leven proberen te banen'.

Iedereen is een ongemakkelijke eikel, maar wel een ongemakkelijke eikel die zich soms van een onzekere, lieve of ronduit ontroerende kant laat zien. Allemaal cirkelen de personages rond in dezelfde kleine sociale kring, met het huis van Tom en Josh als hartuitstortplaats. Naar elkaar luisteren vinden ze ingewikkeld, liever praten ze over hun eigen sores.

Hun egoïsme doet denken aan HBO's Girls, die andere populaire tijdgeestvanger. Logisch dat Lena Dunham de serie warm aanbeval bij haar miljoenen Twitter-volgers; door te kijken naar seriepersonages die er maar niet in slagen hun existentiële onrust te sussen zegt zij... haar existentiële onrust te sussen. Het kan altijd erger, en anders wel grappiger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden