'Iedereen houdt van Humberto'

Tan in het decor van RTL Late Night Beeld anp
Tan in het decor van RTL Late NightBeeld anp

Ter bevestiging van een stelling van beroepskijker J.P. Geelen (hersenschuddinkje) werd woensdagavond op televisie een programma uitgezonden over een televisiemaker die vaak mensen interviewt die op televisie komen. Humberto Tan was de gelukkige, prime time op NPO 2.

De maakster, Eva Jinek, had vorige week een keurig portret afgeleverd van Louis van Gaal. Nieuwe feiten uit het leven van de voetbaltrainer werden niet aan het licht gebracht, maar misschien was dat ook wel te veel gevraagd. Tientallen collega's gingen Jinek voor, Van Gaal is een open boek.

In de tweede aflevering stortte ze zich op Tan. Het is een kleine wereld. Laat hij nou in januari te gast zijn geweest in de talkshow Jinek. Een paar maanden eerder was bekend geworden dat Jinek een aanbod had afgewezen om RTL Late Night te presenteren, naast Tan.

Ze wilde liever een programma maken dat 'zo journalistiek mogelijk was'. Tan omschreef ze destijds op de radio vriendelijk als een 'fijne en goede collega om mee samen te zitten'.

Kortom, hij kon gerust zijn. Als de talkshowhost al zorgen had, werden ze weggenomen door de vleiende titel die Brandpunt/Jinek aanvankelijk voor het profiel hadden bedacht: 'Iedereen houdt van Humberto.' Op het laatste moment werd de titel veranderd in 'Bruggenbouwer', ook mooi.

En daar waren ze dan, de televisiemakers, met hun lovende woorden. Allemaal bleken ze van Humberto te houden. De poot KRO-NCRV van de publieke omroep zette een geduchte concurrent - de Televizier Ring kan Tan en RTL Late Night nauwelijks nog ontgaan - pontificaal en ruimhartig op een voetstuk.

Toine van Peperstraten: 'Humberto heeft met niemand ruzie.'

RTL-directeur Erland Galjaard: 'Zelfs een botsing met Humberto is charmant.'

Eva Jinek zelf: 'Hij is breed geïnteresseerd, prettig om naar te kijken, intelligent en hij heeft een tomeloze energie.'

Van die lui moest het profiel het niet hebben, dat was allemaal al bekend. Gelukkig waren daar ook een (jeugd)vriend, Robert Geerlings, zakenpartner Rick Moorman en een zus, Palmira. Ze vertelden het verhaal van een jongen die in de Bijlmer opgroeide in een gezin met een alleenstaande moeder, twee broers en een zus; een verhaal dat doorspekt is met racisme en een tomeloze ambitie, én met een groot verdriet. Zijn moeder en zijn twee broers zijn overleden.

Iedereen houdt van Humberto en iedereen heeft er een goede reden toe. Alleen beroepskijker Geelen had puntjes van kritiek, bijvoorbeeld op de ongebreidelde commerciële activiteiten (Unox, Rabobank) van 's lands lieveling, maar zijn opmerkingen vervlogen snel.

Pas over vele jaren zullen we ons bewust zijn van de maatschappelijke betekenis van de rol van Humberto Tan in RTL Late Night, zei jeugdvriend Geerlings. 'Emancipatie. Begrip. Bruggenbouwen. Verbinden. Alles wat wij nodig hebben de komende jaren, wordt vertegenwoordigd door deze jongen.'

Mooie woorden. Volgende week stort Eva Jinek zich op Hillary Clinton. Waarschijnlijk is de potentiële presidentskandidaat nu al jaloers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden