Idee: airbag voor telefoons tegen barsten in scherm

Amazon heeft een patent toegewezen gekregen voor een airbagsysteem dat speciaal is gemaakt voor gadgets als smartphones en tablets. Daarmee moeten gebarsten schermen na een val definitief tot het verleden gaan behoren.

Afbeelding uit de patentaanvraag van Amazon Beeld
Afbeelding uit de patentaanvraag van Amazon

Amazon had het idee al in februari 2010 ingediend, maar het Amerikaanse patentbureau USPTO heeft het nu pas goedgekeurd, meldt CNET.

Bewegingssensor
Het gaat om een systeem dat samenwerkt met apparaten die over een gyroscoop, camera of bewegingssensor beschikken. Als het aan de hand daarvan vaststelt dat het apparaat valt of door de lucht vliegt, zal het proberen de val te breken door bijvoorbeeld een luchtstroom te genereren of door heuse mini-airbags uit te vouwen. In theorie zou het apparaat daarmee flinke vallen moeten kunnen doorstaan zonder een krasje op te lopen.

In het patent van Amazon staat dat het systeem goed toepasbaar zou kunnen zijn op telefoons, computers, tablets, camera's en controllers voor spelcomputers. Met name die laatste apparaten worden nog wel eens opzettelijk op de grond gesmeten.

Of het idee ooit in de praktijk toegepast gaat worden, blijft voorlopig koffiedik kijken. De meeste ideeën die in patenten verwoord worden, blijven wat ze zijn: ideeën. Wel is het zo dat Amazon er de gewoonte van heeft gemaakt om zelf het omhulsel te bouwen bij elke nieuwe generatie van haar eigen tablet, de Kindle Fire. Dus wie weet kunnen we binnen enkele jaren wel een tablet met airbag in onze handen houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden