Ideale mobiel: altijd volle accu en karaoke-speler

Zuid-Koreanen hebben geen excuus meer om belangrijke voetbalwedstrijden te missen. Op het 3GSM World Congres in Cannes, de grootste handelsbeurs voor mobiele telefonie, toonde Samsung deze week een gsm die een tv-signaal uit de ether of van de satelliet plukt en op het kleine scherm van hun toestel vertonen, terwijl...

'Nog niet te koop in Nederland, helaas', zegt Erwin van der Valk van Samsung Benelux. Het is het lot van elke Europese product manager van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Omdat de Zuid-Koreanen verder zijn gevorderd met de installatie van 3G-netwerken - de derde generatie van mobiele telefoons - verschijnen op de thuismarkt geavanceerdere modellen. 'Maar je kunt wel zien wat we binnen een jaar in Nederland kunnen verwachten.'

Voor fabrikanten is het steeds moeilijker zich met hun mobiele telefoons te onderscheiden, bleek in Cannes. Samsung was drie jaar terug de eerste met polyfone (meerstemmige) beltonen, vorig jaar de eerste met schermen die meer dan 262 duizend kleuren kunnen tonen en was een van de eerste met een clam shell - waarbij het toestel als een oester wordt opengeklapt om toegang te bieden tot het beeldschermpje en het toetsenbord. Zo'n voorsprong is steeds minder vanzelfsprekend, geeft ook Van der Valk toe: 'Succes is van gisteren.'

Dus zoeken producenten het bijvoorbeeld in betere camera's in toestellen die ook foto's kunnen maken. De bovengrens ligt nu op vijf miljoen pixels (beeldpunten), wat deze gsm's op papier krachtiger maakt dan veel gewone digitale camera's.

Sony Ericsson kondigde op de beurs toestellen aan waarop muziek is af te spelen. Dat kunnen de producten van rivaliserende merken ook, maar de mobiele telefoons van de Japans-Zweedse combinatie kunnen in geluidskwaliteit en opslagruimte wedijveren met Sony's gewone draagbare muziekdragers. Vandaar dat ze van het Walkman-logo worden voorzien.

Technisch hoeft een mobiele telefoon zich niet eens te onderscheiden - een opvallende kleur is al genoeg. Van de Razr, de platste mobiele telefoon, brengt Motorola een pikzwarte versie uit. Die was exclusief bedoeld voor gebruik tijdens de jaarlijks uitreiking van de Oscars, de Amerikaanse filmprijzen. Maar toen topman Ed Zander van Motorola een exemplaar liet zien aan vrienden en klanten werd hij bedolven onder de verzoeken om een exemplaar.

Als geluid en beeld niet meer te verbeteren zijn, kunnen het gewicht en de afmetingen altijd nog kleiner. Het kleinste voor 3G geschikte toestel van Samsung weegt 95 gram en meet 89 bij 44 bij 24,5 millimeter. Dat is weer bijna twintig gram en een paar milimeter minder dan zijn voorganger, vertelde vice-president Chang-Soo Choi trots aan een gehoor van Europese journalisten in Cannes. De Z500 is een van de drie nieuwe modellen die Choi's bedrijf de komende weken in Europa uitbrengt. Voor wie het rechthoekige blikveld van een gewone mobiele telefoon te klein is, biedt Samsung de Z130, waarvan het scherm is te kantelen tot een 'breedbeeld-tv'tje'. Het toestel 'smeert' het videobeeld automatisch over het bredere beeld uit zodra het scherm wordt gekanteld.

Philips pocht met de lange batterijduur van zijn nieuwe Xenium 9@98. Het toestel hoeft in de standby-stand een maand lang geen stopcontact te zien en kan zeven uur lang gesprekken voeren voordat de accu weer moet worden opgeladen. De OneTouch 150 van Alcatel in Spanje heeft als bijzondere voorziening een hoesje op de achterzijde, waarin de bezitter een foto, tekeningetje of blaadje met notities kan schuiven - voor de persoonlijke toets.

Letterlijk losgezongen van de realiteit lijkt de F2300 die het Zuid-Koreaanse LG op Cannes liet zien: een mobiele telefoon met ingebouwde karaoke-speler.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden