Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018 postuum toegekend aan dichter Menno Wigman voor 'Slordig met geluk'

De Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018 is postuum toegekend aan dichter Menno Wigman, voor zijn bundel Slordig met geluk. Wigman overleed op 1 februari op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van een dubbele longontsteking en een zeldzame hartkwaal.

Beeld Linelle Deunk

De keuze voor Wigman is opvallend. Het komt zelden voor dat een auteur postuum wordt bekroond voor zijn werk. De Nederlandse schrijver en schilder Henk van Woerden kreeg enkele maanden na zijn dood in november 2005 de Gouden Uil toegekend voor zijn roman Ultramarijn.

Een jaar later werd Van Woerden ook nog eens postuum onderscheiden met de Inktaap, de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. Eerder dit jaar kreeg de in juni overleden Britse dichter en schrijver Helen Dunmore de Costa Book of the Year Award voor haar gedichtenbundel Inside the Wave, dat ze in de laatste weken van haar leven schreef.

Volgens de statuten van de Ida Gerhardt Poëzieprijs moet de prijs gaan naar een levende auteur. Echter, de jury koos hem eind januari tot winnaar, en omdat hij toen nog leefde, heeft de jury, bestaande uit Petra Possel (presentator van het radioprogramma Kunststof) en Volkskrant-recensent Arjan Peters, dit besluit gehandhaafd.

'Zijn beste bundel ooit, zijn zwanenzang'

De jury van de Ida Gerhardt Poëzieprijs roemt Wigmans bundel Slordig met geluk als zijn 'beste bundel ooit, zijn zwanenzang.' En: 'In zijn klassieke, strakke verzen, zoals wij van hem gewend zijn, verhaalt hij over een gebied dichtbij de afgrond, dichtbij de dood, het is het gebied waar de dichter - en niet alleen hij- vrees voor heeft.' De andere genomineerden voor de poëzieprijs waren Charlotte Van den Broeck met haar bundel Nachtroer en Martijn den Ouden (Een kogelvrije zomer).

Wigman werd eerder bekroond voor zijn gedichten. Voor zijn bundel Zwart als kaviaar (2001) ontving hij de Jan Campertprijs. In 2015 werd zijn oeuvre bekroond met de A. Roland Holstprijs. Vorige week bracht schrijver Tommy Wieringa tijdens het Boekenbal nog een emotioneel eerbetoon aan zijn overleden vriend Wigman.

De prijsuitreiking van de Ida Gerhardt Poëzieprijs is zaterdag wegens het overlijden van Wigman niet doorgegaan. Het aan de prijs verbonden prijzengeld van 1.500 euro wordt in overleg met zijn nabestaanden en Uitgeverij Prometheus besteed aan een dit najaar te verschijnen uitgave van de gedichten die Wigman maakte voor Stichting de Eenzame Uitvaart. Wigman behoorde tot een groep dichters die gedichten maakte voor mensen die in eenzaamheid sterven en droeg ze voor tijdens de uitvaart.

Radioprogramma Kunststof besteedt maandag 19 maart aandacht aan het leven en werk van Wigman (19.30 uur, NPO Radio 1). Eerdere winnaars van de Ida Gerhardt Poëzieprijs waren onder meer Kees 't Hart, Anneke Brassinga, Nachoem M. Wijnberg en Peter Verhelst.


Een leven 'verpest door poëzie', maar hij kon het niet laten

Op 31 januari werd bekend dat dichter Menno Wigman met zijn meest recente bundel 'Slordig met Geluk' was genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Terwijl de felicitaties op sociale media binnenstroomden, stierf Wigman de volgende ochtend in het VU ziekenhuis te Amsterdam aan de gevolgen van een hartkwaal. Hij is 51 jaar geworden.

De bundel waarmee Wigman de Ida Gerhardt Poëzieprijs heeft gewonnen, kreeg in de Volkskrant vijf sterren. 'Wrang maar prachtig geformuleerd relaas van een magistraal falen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden