Icoon van het Westen verhuist naar het Oosten

Het Amerikaanse tijdschrift 'Rolling Stone', legendarische hoeksteen van de rockcultuur, komt voor bijna de helft in Singaporese handen.

Cover, Rolling Stone Magazine 1 augustus 2013.

Het vermaarde poptijdschrift Rolling Stone komt voor bijna de helft in handen van een 28-jarige, in Singapore gevestigde investeerder en muziekliefhebber, Kuok Meng Ru. Dat het blad, icoon van de Amerikaanse tegencultuur en groot geworden in de jaren zestig en zeventig, nu in ieder geval deels in Aziatische handen komt, valt te zien als een teken van mondiaal veranderende machtsverhoudingen in de media- en entertainmentindustrie.

Hunter S. Thompson

Het tweewekelijks verschijnende blad werd in 1967 aan de Amerikaanse westkust opgericht door Jann Wenner, destijds een aan de University of California gesjeesde student en nu nog altijd de uitgever. In de jaren zeventig wist het blad een grote reputatie op te bouwen door conform de tijdgeest aandacht voor muziek met politiek te combineren.

Grote namen van Rolling Stone in die jaren waren journalist Hunter Thompson, die in zijn politieke verhalen op onnavolgbare wijze feiten en fictie mengde ('gonzo-journalistiek' geheten) en fotograaf Annie Leibovitz. Met haar portretten van onder meer John Lennon en The Rolling Stones maakte ze zowel zichzelf als het blad wereldberoemd.

Cover, Rolling Stone Magazine 23 januari 1992.

De inmiddels 70-jarige Wenner hoefde in de voorbije halve eeuw als uitgever nooit bemoeienis van een andere aandeelhouder toe te staan. Maar the times they are a-changin': het internettijdperk heeft de oplage van het blad onder druk gezet. Die bedraagt nog altijd 1,4 miljoen maar vooral de losse verkoop is ingezakt.

Bovendien kwam het blad in dit decennium tot twee keer toe zwaar onder vuur te liggen. In 2013 werd Rolling Stone ervan beschuldigd 'terrorisme te verheerlijken' door de aanslagpleger van de Boston Marathon, Dzhokhar Tsarnaev, op de cover te zetten.

Nog veel ernstiger en schadelijker was de publicatie in 2014 van het verhaal 'Een verkrachting op de campus', waarin een vermeende groepsverkrachting aan de universiteit van Virginia uit de doeken werd gedaan. Daarvan bleek bar weinig te kloppen en sinds de publicatie heeft Rolling Stone al driemaal excuses moeten afdrukken. Maar daarmee is het verhaal allerminst teneinde. Nog altijd wordt het blad bedreigd door schadeclaims die in de tientallen miljoenen dollars lopen. Die dreigende strop verklaart waarom Wenner zich nu gedwongen ziet een beroep te doen op Aziatisch kapitaal.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Yoko Ono en John Lennon, een portret van Annie Leibovitz.Beeld RV
Kuok Meng Ru (28) uit Singapore, muziekliefhebber en voor bijna de helft eigenaar van Rolling Stone.Beeld Sam Kang Lee / Getty Images

Vader

Hoeveel hem dat oplevert, is niet duidelijk - de Maleisiër Kuok Meng Ru praat liever over muziek dan over geld. De jonge zakenman benadrukt zijn liefde voor blueslegende B.B. King ('Ik heb het gevoel een persoonlijke relatie met hem te hebben') en verhaalt hoe zijn vader, een groot Eric Clapton-fan, hem liefde voor popmuziek bijbracht.

Die vader is om nog een andere reden belangrijk. Zakenman Kuok Khoon Hong bouwde in de afgelopen kwart eeuw vanuit het niets een palmolie-imperium op, waardoor hij zich nu miljardair kan noemen. Hij stuurde zijn zoon op 10-jarige leeftijd naar een Britse kostschool en later naar Cambridge, waar Meng Ru een graad in de wiskunde behaalde.

Als 24-jarige nam hij, met financiële steun van zijn vader, een distributeur van muziekapparatuur in Singapore over. Vorig jaar zette hij een volgende stap op weg naar een eigen imperium in de muziekwereld met de oprichting van BandLab - een start-up die muzikanten en hun fans wereldwijd in staat stelt samen te werken bij het maken en delen van muziek.

Na een jaar is dat bedrijf goed voor een miljoenenomzet en de verwachting is dat het personeelsbestand tot honderd man wordt verdubbeld. Van het sterke merk Rolling Stone denkt Kuok ook online een succes te kunnen maken. Daarnaast wil hij het blad in Aziatische markten introduceren - van een einde aan de papieren editie is voorlopig nog geen sprake, zo beklemtoont hij.

Cover, Rolling Stone Magazine 4 december 2014
Rolling Stone Cover 6 oktober 2016

Zijn 'partner voor het leven' wordt de zoon van de oprichter, de 26-jarige Gus Wenner. Die gaat volgend jaar zijn vader opvolgen. 'Een deelneming van 49 procent is als een huwelijk', meent Kuok. Beide twintigers willen zich 'de komende vijftig jaar' over het lot van Rolling Stone ontfermen.

Lees ook:  Is heel Hollywood straks Chinees?

Media en film, die bij uitstek Amerikaanse bedrijfstak, wordt steeds Aziatischer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden