FILMRECENSIEI’m a seagull

I’m a seagull is een stuk-in-een-stuk-in-een-docu-in-een-film over Tsjechov in de achtertuin ★★★★☆

In een fraai vormgegeven toneelfilm zien we hoe een stuk van Tsjechov wordt opgevoerd in de tuin van regisseur Brian Mertes. Mertes filmt dicht op de huid en zo krijg je een stuk-in-een-stuk-in-een-docu-in-een-film.

Annette Embrechts
I'm a seagull door The Chekhov Project. Beeld The Chekhov Project
I'm a seagull door The Chekhov Project.Beeld The Chekhov Project

Het oogt als de ideale setting voor een drama van de beroemde Russische toneelschrijver Anton Tsjechov: een arcadisch landhuis met overwoekerde tuin en vervallen schuur aan de rand van een mysterieus meer waarin een glinsterende rivier uitmondt. Een kleurrijke dorpsgemeenschap kijkt daar iedere zomer naar de jaarlijkse Tsjechov-opvoering, vol muziek, dans en eten. Jong en oud speelt met maskers van boomschors een figurantenrolletje mee en verleent het bonte tableau de la troupe ook nog gastvrij onderdak. Klinkt als idylle. Totdat drama en werkelijkheid door elkaar gaan lopen, voor en achter de schermen.

Filmregisseur Brian Mertes startte inderdaad met zijn vrouw, theaterregisseur Melissa Kievman, in 2003 zo’n Tsjechov-traditie in hun tachtig huizen tellende dorp boven New York City. In 2018 maakte hij over dit Chekhov Project een gulle, fraai vormgegeven toneelfilm: I’m a seagull, nu gepresenteerd tijdens het alternatieve Noorderzon-programma en online nog te bekijken. We zien hoe acteurs het toneelstuk De Meeuw opvoeren in Mertes’ achtertuin. Het drama staat bol van onbeantwoorde liefdes, verlangen naar roem en botsingen tussen oude tradities en nieuwe visies. Ook wordt een stuk-in-een-stuk opgevoerd, belachelijk gemaakt door de moeder (zelf actrice) van de jonge toneelschrijver. Ondertussen vinden binnenshuis stevige discussies plaats over ijdelheid, gekrenkte trots en de relevantie van 19de-eeuws toneel. Dat alles filmt Mertes dicht op de huid.

Zo krijg je een stuk-in-een-stuk-in-een-docu-in-een-film, waarbij het wel handig is thuis te zijn in Tsjechovs personages uit De meeuw. De hoofdrollen zijn fraai bezet. En als een personage aankondigt te gaan zwemmen, neemt hij echt een duik in Lake Lucille. Geweren en meeuwenveren, ze schieten bij aanvang vol in beeld. En dus volgen aan het slot schoten en gekrijs. Typisch Tsjechov.

THEATER/FILM

I’m a seagull

★★★★☆

Door The Chekhov Project.

28/7, Noorderzomerprogramma, Groningen. Online te zien: https://vimeo.com/401648732

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden