Hyves goed voor 'reallife' vriendschap

AMSTERDAM (ANP) - In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zien leden van Hyves de netwerksite niet als substituut voor echte vriendschappen. Lidmaatschap van Hyves is juist een aanvulling op en verrijking van bestaande sociale contacten.

Dat stelt onderzoekster Marjolijn Antheunis (UvA) in haar promotieonderzoek naar online netwerken.

Antheunis, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, deed de afgelopen maanden onderzoek onder drieduizend gebruikers van de populaire vriendensite. Daaruit bleek onder meer dat Hyvers betere sociale contacten hebben, zowel op internet als in het echt.

Observeren

De communicatiedeskundige stelt in haar promotieonderzoek dat sociale netwerksites de communicatie de laatste jaren aanzienlijk hebben veranderd. ,,Hyves heeft bijvoorbeeld een hele nieuwe manier van contact leggen en onderhouden ontwikkeld. Het gaat niet alleen meer om vraag en antwoord, maar ook om observeren. Uitzoeken wat mensen bezighoudt, zonder het direct te vragen.''

De Hyvers die de promovenda onderzocht blijken een opvallend sociaal leven te hebben. Zowel op internet als in het echte leven hebben zij vaak contact met veel vrienden. ,,Het gebruik van Hyves wordt gezien als verdieping van de relatie, niet als vervanging van persoonlijk contact.''

Oude vrienden

De belangrijkste reden voor Hyvers om de website te bezoeken is het in contact blijven met oude vrienden en bekenden. Op de tweede plaats komt het bekijken van pagina's van anderen. Zien wat vrienden doen, meer te weten komen over een onlangs ontmoet persoon en meer te weten komen over mensen in de directe omgeving sluiten de top 5. De twee minst gebruikte motieven zijn om vrienden te maken en om een relatie te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden