Hypnotiserende liefhebber van Mozart en Tsjechische muziek

De woensdag op 84-jarige leeftijd overleden dirigent Mackerras deed zijn liefde voor Leo Janácek op tijdens een studie in Praag....

Van onze kunstredactie

amsterdam Dirigeren is te vergelijken met hypnose, zei de Australische dirigent Charles Mackerras – die dankzij hypnose van zijn rookverslaving afkwam – in 2005 tegen The Guardian. ‘Een groot deel van het werk van de dirigent is de musici te hypnotiseren door je aanwezigheid, door uit te stralen wat je voelt voor de muziek. Ik heb nooit helemaal begrepen hoe het precies werkt.’

De geroemde kenner van Mozart en van Tsjechische muziek, in het bijzonder die van Leo Janácek, overleed woensdag op 84-jarige leeftijd in Londen aan kanker.

Alan Charles Maclaurin Mackerras werd in 1925 uit Australische ouders in New York geboren. Hij studeerde hobo, piano en compositie aan het conservatorium van Sydney en werd daar eerste hoboïst van het symfonieorkest. In 1946 vestigde hij zich in Groot-Brittannië, waar hij in het orkest van het Sadler’s Wells-theater ging spelen en een studie directie begon.

In 1947 won hij een British Council Scholarship, waarmee hij ging studeren bij Vaclav Talich in Praag, waar hij zijn liefde voor Tsjechische muziek opdeed. In 1951 dirigeerde hij de eerste uitvoering van Janáceks Katya Kabanova in Groot-Brittannië. De opnames die hij begin jaren negentig samen met de Wiener Philharmoniker maakte van Janáceks opera’s werden bekroond.

Zijn repertoire was breder. Hij dirigeerde ook veel andere muziek, van Beethoven tot Britten. Hij deed onderzoek naar de uitvoeringspraktijk in de 18de en 19de eeuw. Zijn uitvoeringen van de opera’s van Mozart werden geprezen.

Tot de orkesten waarvan hij de vaste dirigent is geweest, behoren het BBC-symfonieorkest en het orkest van de Engelse nationale opera. In 1980, een jaar nadat hij werd geridderd, dirigeerde hij als eerste niet-Engelsman de, altijd tamelijk patriottische, Last Night of the Proms. Mackerras stierf in het harnas: eind deze maand zou hij twee concerten geven in de serie Proms die vandaag begint.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden