Update

Huys en Van den Heuvel ruziën bij Giel over Holleeder

College Tour-presentator Twan Huys heeft het vanmorgen op Radio 3FM aan de stok gehad met misdaadverslaggever John van den Heuvel van de Telegraaf. Huys, die werd geïnterviewd door 3FM-deejay Giel Beelen, liet blijken dat hij niet blij is met de negatieve publiciteit die is ontstaan rond het programma College Tour, waarin topcrimineel Willem Holleeder te gast is. Zeker de kritiek in De Telegraaf, waar men volgens Huys het liefst ziet dat het programma en zelfs de omroep NTR per direct wordt opgedoekt, vindt hij onterecht.

null Beeld FOTO'S ANP/BEELDBEWERKING MV
Beeld FOTO'S ANP/BEELDBEWERKING MV

De krant is van mening dat je Holleeder nooit zo'n podium zou moeten geven. Dat verbaast Huys omdat hij tijdens een bezoek dat hij bracht aan de advocaat van Holleeder een opmerkelijke ontdekking deed.

Volgens de presentator lag er op het bureau van Holleeders advocaat Stijn Franken een brief van John van den Heuvel, met de aanvraag voor een interview met Willem Holleeder. In die brief wordt de ex-crimineel uitgenodigd om samen met vrienden en familie naar een luxe villa in het buitenland te komen om mee te werken aan een interview voor de krant en een televisieprogramma van RTL4. 'Hij kon zelfs inzicht krijgen in de tekst en mocht die ook wijzigen. Da's toch geen journalistiek,' zegt Huys. Bij College Tour was met Holleeder vooraf afgesproken dat hij er geen geld voor zou krijgen en dat iedereen alles zou mogen vragen.

'Boos en teleurgesteld'
'Ik heb een aantal keer geprobeerd hierover met John te praten, maar hij heeft tot nu toe niet gereageerd op mijn mails en telefoontjes', aldus Huys. Op het moment dat hij dit tegen Giel zegt, hangt Van den Heuvel echter aan de lijn. Hij is in de tussentijd door de redactie van Giel Beelen gebeld.

Op de vraag van Huys of het klopt dat de email inderdaad van Van den Heuvel afkomstig is, wordt aanvankelijk door de Telegraaf-journalist afwijzend gereageerd. Maar na stevig aandringen en heen en weer geroep geeft Van den Heuvel schoorvoetend toe. 'Dat is inderdaad mijn email, maar je kunt dit niet met het programma van Twan vergelijken. Twan is gewoon boos en teleurgesteld dat wij wat kritiek hebben gehad. Het podium zoals jullie deze man geven klopt gewoon niet. Hij kan in jullie tv-programma ongelimiteerd zijn straatje schoonvegen', aldus John van den Heuvel. Maar Huys is niet onder de indruk van zijn verweer. 'Het klopt allemaal van geen kant, dit kun je niet meer goedpraten John. Sorry, dit is geen journalistiek,' besluit hij het gesprek.

Nobelprijswinnaars
Presentator Huys noemde het eerder al onzin dat Willem Holleeder verheerlijkt wordt door hem als gast uit te nodigen in het tv-programma. 'Dat vind ik flauwekul. Ik maak het programma nu vijf jaar en we hebben allerlei mensen te gast gehad. Om een misverstand weg te nemen, er komen niet alleen Nobelprijswinnaars in College Tour. We hebben ook een programma gemaakt met Nick Leeson, de bankier die Barings Bank heeft opgeblazen.'

Volgens Huys zijn er goede redenen om Holleeder uit te nodigen. 'Willem Holleeder is in 1983 een van de ontvoerders geweest van Freddy Heineken en Ab Doderer, zoals iedereen weet, en daarna heeft hij in bijna 30 jaar tijd de Nederlandse misdaadscene vaak vertegenwoordigd op de voorpagina's van de Nederlandse kranten. Hij heeft in al die jaren nooit gesproken over wat hij gedaan heeft.'

Vanavond, 20.30, bij de NTR op Nederland 3: College Tour met Willem Holleeder

Willem Holleeder komt aan op de Utrechtse Uithof. Beeld anp
Willem Holleeder komt aan op de Utrechtse Uithof.Beeld anp
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden