Blad Vogue

Huwelijksspecial Vogue voert zelfs grootste scepticus mee in feestgedruis

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: de special van Vogue over het huwelijk van Harry en Meghan. Het geluk spat ervan af. 

Meghan Markle tijdens haar bruiloft. Beeld AFP

Liefde kan alles overwinnen, zelfs de druk van een vroege deadline. De speciale, Nederlandse editie van Vogue lag woensdag al in de winkel, vier dagen na het huwelijk in Windsor van Meghan Markle en prins Harry. Dat was vast aanpoten.

Waarom een beroemd tijdschrift alles in het werk stelt om kort na het huwelijk van een Amerikaanse actrice en een Engelse prins een bijna tweehonderd pagina’s tellende special op de Nederlandse markt te brengen, is misschien lastig te begrijpen. De prijs, 15 euro, is bovendien pittig. En zo belangrijk is prins Harry als zesde kandidaat voor de troonsbestijging nu ook weer niet.

Laten we het maar op de sprookjesachtige ingrediënten houden. Zaterdag keken 2,3 miljoen mensen naar het huwelijk. Weg met de scepsis – ook over het feit dat alle stukken in Vogue zijn geschreven door vrouwen en (bijna) alle foto’s zijn gemaakt door mannen.

Daar staat tegenover dat het geen vertaalde stukken zijn. Fiona Hering schreef bijvoorbeeld het portret van Harry, ‘de wildste Windsor’, Eva Hoeke stortte zich op Meghan. Mode speelt slechts zijdelings een rol, bijvoorbeeld als de jurk van Meghan wordt geanalyseerd.

Echte liefde

Vreemd genoeg laat je je als scepticus toch meevoeren naar het feestgedruis, het klatergoud en de wonderlijke wereld van de hoofdrolspelers. Na een tijdje wil je, net zoals ­Vogue doet, graag geloven dat dit geen sprookje is, maar echt, ‘zoals ook de liefde tussen Harry en Meghan echt is’.

Na een matige start, een zes pagina’s lange advertorial van een onlinewinkel die iets met bloemen doet, barst het los. Vooral de fotografie in Vogue, van prinses Diana onder anderen, is schitterend, en gelukkig gaat het niet alleen maar over het bruidspaar en aanverwanten.

Het hoogtepunt: de huwelijksfoto’s van popsterren in een reeks ‘Rock en royalty’. Het geluk spat eraf, bij Agnetha en Björn van Abba, Paul en Linda McCartney, John en Yoko, Sean Penn en Madonna, Mick Jagger en Bianca en Elvis en zijn Priscilla. Nog wel.

Bijna alle huwelijken in deze subcategorie knalden uit elkaar en vaak snel. Ook in koninklijke kringen is het niet alles goud wat er blinkt. Na de fotoreeks van de popsterren volgt een ontnuchterend stuk van Maartje Laterveer over de eeuwige tragiek van het Britse vorstenhuis.

Het juk van Windsor is zwaar. ‘In naam van de kroon worden harten gebroken en gezinnen uiteengerukt.’ Lang niet altijd overwint de liefde, helaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.