Huub Stapel speelt Ruud Lubbers in nieuwe dramaserie

Acteur Huub Stapel speelt de hoofdrol in een nieuwe dramaserie van de Avrotros over het leven van oud-politicus Ruud Lubbers. 'Het Land van Lubbers' gaat over diens politieke carrière van de jaren zeventig tot en met de jaren negentig. De opnames beginnen deze week.

Ruud Lubbers Beeld anp
Ruud LubbersBeeld anp

In de dramaserie blikt de inmiddels 76-jarige staatsman terug op belangrijke politieke en maatschappelijke gebeurtenissen uit zijn verleden: de oliecrisis, economische hervormingen, demonstraties tegen kruisrakketten en de komst van de euro. 'Het is fascinerend me in te mogen leven in situaties die Ruud Lubbers zo meegemaakt zou kunnen hebben', zegt Stapel.

Guy Clemens (De Troon, 't Schaep Ahoy) speelt de jonge Lubbers. Karin Meerman (Dok 12) en Kristen Denkers (De Fractie) nemen de rollen van de oude en jonge Ria Lubbers op zich. Land van Lubbers wordt geregisseerd door Peter de Baan (Majesteit) en is geschreven door Ger Beukenkamp (Klem in de draaideur, Majesteit). Het is nog niet bekend wanneer de serie op televisie wordt uitgezonden.

Huub Stapel Beeld anp
Huub StapelBeeld anp

Politieke series

De nieuwe serie past in een reeks van politieke dramaproducties bij - vooral - de publieke omroep. Vorig seizoen maakte de VPRO nog de serie De Fractie - over de fictieve politieke partij VPN - waarvan ondanks matige kijkcijfers toch een tweede seizoen wordt gemaakt.

De afgelopen jaren waren er vooral veel politiek-historische tv-series over de Oranje-geschiedenis te zien, zoals over prins Bernhard, prinses Beatrix en prinses Juliana. De VARA maakte in 2010 een serie over de zogeheten Lockheed-affaire. De driedelige reeks 'Den Uyl en de affaire Lockheed' was een gedramatiseerde bewerking van historische gebeurtenissen omtrent die zaak. In 2007 was 'De Prins en het meisje' te zien, een VPRO-serie over de - toen omstreden - liefde tussen Mabel Wisse Smit en wijlen prins Johan Friso.

Eerder deze week werd bekend dat de nieuwe online tv-dienst van KPN, Play, een eigen tv-serie over de politiek in Brussel gaat produceren. De serie, 'Brussel' getiteld, gaat over het spel tussen lobbyisten en politici en wordt geschreven door Leon de Winter.

Hylke van Sprundel als Prins Bernhard en Marieke de Kleine als Juliana in de 4-delige dramaserie Juliana. Beeld ANP
Hylke van Sprundel als Prins Bernhard en Marieke de Kleine als Juliana in de 4-delige dramaserie Juliana.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden