Hutchence en INXS waren over hoogtepunt heen

Popzanger Michael Hutchence (37) is zaterdag dood aangetroffen in een hotelkamer in Sydney. Hutchence, frontman en sekssymbool van de Australische rockgroep INXS, zou zich hebben opgehangen..

GERT VAN VEEN

EERDERE berichten dat de 'wild man of Australian rock' zou zijn overleden aan een overdosis werden ontkend. Maandag zal een post-mortem-onderzoek worden ingesteld. Hutchence was woensdag vanuit Londen naar Australië vertrokken, waar hij zich met INXS (spreek uit: In Excess) voorbereidde op een tournee ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de band.

In al die jaren is het zeskoppige gezelschap rond de drie gebroeders Farris in dezelfde samenstelling bij elkaar gebleven. Hutchence's partner, de 37-jarige Engelse tv-ster Paula Yates, vertrok zaterdagochtend naar Sydney, meteen nadat ze het bericht van zijn dood had vernomen.

Michael Hutchence was een rockzanger in de traditie van Mick Jagger, een gedreven frontman met een krachtige, rauwe stem, die niet alleen het visuele middelpunt, maar ook het sekssymbool van INXS was. Toen de groep twaalf jaar geleden in het Amsterdamse Paradiso speelde, werd het podium bedolven onder cadeautjes die fans hem toewierpen. Van dat teenybopper-image is Hutchence nooit helemaal afgekomen. INXS werd afgeschilderd als een lichtgewicht vergeleken bij tijdgenoten als U2 of REM - iets wat Hutchence altijd dwars heeft gezeten.

Samen met toetsenist Andrew Farris was hij de belangrijkste componist van INXS. In 1977 in Perth opgericht als een middelbare school-bandje, was INXS een van de vele groepen die voortkwam uit het Australische pubrock-circuit, waar bands zich moesten staande houden voor een publiek van schreuwende bierdrinkers.

INXS werd een van de succesvolste bands van het jaren tachtig-MTV-tijdperk. De groep ontving vijf MTV-awards en verkocht ruim twintig miljoen platen. Grootste hit was het album Kick (1987), dat zo'n negen miljoen keer over de toonbank ging. Dat succes heeft INXS later nooit meer kunnen evenaren. De dit jaar verschenen elfde cd Elegantly wasted maakte duidelijk dat de groep over het hoogtepunt heen was.

Michael Hutchence is niet de eerste popzanger die zelfmoord pleegde. Andere popsterren die een eind aan hun leven maakten zijn Kurt Cobain (Nirvana, 1994), Richard Manuel (The Band, 1986), Ian Curtis (Joy Division, 1980) en Peter Ham (Badfinger, 1975). Vaak gebeurde dat, zoals bij Kurt Cobain, op een moment dat de creatieve kick en inspiratie niet meer wilden komen.

In een recent interview verklaarde Hutchence vooral geïnteresseerd te zijn in de nieuwe Londense jungle-scene, maar voor de Engelse roddelpers was hij in de afgelopen drie jaar vooral interessant om zijn rol in de affaire Bob Geldof-Paula Yates. Aan de achttien jaar lange relatie tussen Yates en 'Saint Bob' - de popzanger die in 1985 werelberoemd werd toen hij met het groots opgezette Live Aid-festival geld inzamelde voor de hongersnood in Ethiopië - kwam in 1994 een einde.

Yates was op toen presentatrice van een populair tv-programma, waarin ze popsterren in bed interviewde. Hutchence was een van haar gasten. Een paar maanden later kondigde Yates aan zwanger te zijn van Hutchence.

Ze kreeg het zwaar te verduren in de roddelpers, die haar afschilderde als een onverantwoordelijke vrouw, die haar familie (Geldof en drie dochters) in de steek had gelaten voor een sekssymbool. Het paar was opnieuw voorpagina-nieuws bij de geboorte van hun dochter en bij een inval van de politie in hun woning.

Er werd niet alleen een hoeveelheid opium in beslag genomen, maar ook 'pornografische foto's' van de twee geliefden. Bob Geldof kreeg intussen veel steun voor zijn campagne voor de 'rechten van vaders' - zeker toen bekend werd dat Yates het plan had opgevat om met haar dochters naar Australië te verhuizen.

De dood van Michael Hutchence kwam voor zijn directe omgeving als een complete verrassing. Het Australische Nine Network toonde filmbeelden van de laatste dag uit het leven van de zanger, toen hij aan het repeteren was met INXS. Niets wees er op dat hij gedeprimeerd was.

Gert van Veen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden