SerierecensieSpace Force

Humor is niet te koop, blijkt uit de peperdure, maar ronduit pijnlijke serie Space Force ★★☆☆☆

Satire kan in het tijdperk-Trump haast niet anders dan hopeloos tekortschieten. Maar er deugt meer niet aan de komedie Space Force.

Mark Moorman
 Steve Carell als Generaal Mark R. Naird in ‘Space Force’.  Beeld
Steve Carell als Generaal Mark R. Naird in ‘Space Force’.

Space Force

Komedie (10-delig)

★★☆☆☆

Een serie van Greg Daniels en Steve Carell

Met Steve Carell, John Malkovich, Lisa Kudrow

Te zien op Netflix

Misschien is dit wel de beste grap van de tiendelige komedieserie Space Force (op Netflix): dat als je Space Force googelt, je niet terechtkomt bij de door Trump aangekondigde nieuwe militaire tak die zich met dominantie in de ruimte moet bezighouden, maar bij de gelijknamige serie, waarin de draak wordt gestoken met deze ambitie. Zat er maar één zo’n rake grap in de serie zelf.

We hebben op deze plek eerder geschreven over het feit dat satire – althans in de vorm van eigentijdse komedie – maar weinig grip krijgt op het Trump-tijdperk. Het peperdure Avenue 5 op Ziggo/HBO is daar een goed voorbeeld van, en het laat tevens zien dat in dit streamingtijdperk met zijn ogenschijnlijk eindeloze budgetten humor nog steeds niet te koop is. Je kunt wel enorme decors optrekken – in Avenue 5 een ruimtecruiseschip en in Space Force een raketbasis in de woestijn, alsof je aan het concurreren bent met James Bond, maar dat levert toch vooral een soort Moonraker-effect op (voor de goede orde: dat is de slechtste Bond ooit gemaakt) en verder nog niet het begin van een glimlach.

Ander misverstand: Space Force is gemaakt door Steve Carell en Greg Daniels, die ook aan de wieg van de Amerikaanse versie van The Office stonden, een serie die veel langer liep dan het Britse origineel van Ricky Gervais. En al wordt er met miljoenen gesmeten en speelt de serie zich zelfs gedeeltelijk af op de maan, Space Force is in wezen een klassieke werkplek-comedy. In de beste voorbeelden uit de afgelopen jaren (Community, Parks and Recreation en The Office) groeide de cast uit tot een nieuwe generatie sterren, van Chris Pratt tot Alison Brie. Maar in de nieuwe streamingcomedy‘s, en ook in Space Force, beginnen ze aan het andere eind en bestaat de hele cast, tot in de kleinste rollen, uit bekende acteurs, een soort wie is wie van het Amerikaanse komediewezen. Maar het werkt niet. In de tien afleveringen lukt het Space Force niet om een toon of stijl vast te houden, en een weg te kiezen tussen satire en klassieke komedie.

De serie kan er niets aan doen dat we nu soms het gevoel hebben dat we in een Trumpiaanse eindtijd zijn beland, en dat satire over Space Force – een van de talloze dwaalsporen die de laatste jaren vanuit het Witte Huis zijn uitgezet – hopeloos tekort schiet. Trump speelt hier een rol op de achtergrond en is als POTUS alleen aanwezig als een warhoofd met pompeuze ambities die incoherent communiceert. En terwijl Trump niet in beeld komt, is er wel een actrice die een ‘boos vrouwelijk congreslid’ speelt (met de naam Anabela Ysidro-Campos) die sterk aan Alexandria Ocasio-Cortez doet denken, een van de tegenkrachten in deze duistere tijd. En dan wordt het gewoon pijnlijk. De draak steken met AOC, maar Trump overal mee laten wegkomen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden