BladHumo

Humo is niet wezenlijk aangetast door bezuinigingsronden. De toon is onveranderd, de eigenzinnigheid intact

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: Den Humo houdt het vol als weekblad.

Nederland is, nog steeds, niet ver weg in Humo, het Vlaamse weekblad dat hier enigszins uit het zicht is verdwenen. Dat was in de jaren tachtig en negentig wel anders. Humo had ook in Nederland een trouwe schare aanhangers.

Met Humo hoorde je erbij, destijds. Dat was voor een groot deel de verdienste van Guy Mortier. Als hoofdredacteur gaf hij Humo van 1969 tot 2003 een uniek karakter, met muziek, humor, tv-gegevens en niet al te zware cultuur als pijlers. Eén naam: Kamagurka (tekeningen). Nog een: Kees van Kooten (columns).

Humo was baanbrekend. Den Humo heeft de jongerencultuur uitgevonden in Vlaanderen, schreef tv-journalist Kristien Bonneure een paar jaar geleden in een blog. Ze prees de relativerende humor en ‘dat heerlijk frisse en stoute Humo-Nederlands, vaak geïmiteerd, zelden geëvenaard’.

De gouden jaren zijn voorbij. De oplage is sinds 2005 gezakt van 236 duizend tot ruim 100 duizend. Sinds Mortier losten – altijd een slecht teken – zeven hoofdredacteuren elkaar af. De nieuwe uitgever, De Persgroep, kan de neergang niet stuiten.

Maar anders dan bijvoorbeeld Vrij Nederland heeft Humo het als weekblad volgehouden. Nog knapper is dat het blad niet wezenlijk is aangetast door bezuinigingsronden. De toon is onveranderd, de eigenzinnigheid intact.

De noordgrens wordt nog steeds veelvuldig gepasseerd. Cabaretier Hans Teeuwen en schrijver Toon Tellegen worden geïnterviewd, Jan Mulder schrijft een sportcolumn en de tv-gegevens van NPO 1, 2 en 3 hebben een prominente plek. Plus: een tekening van Peter van Straaten.

In twee grote interviews komen bekenden aan het woord. Tom Waes, dankzij zijn reisprogramma ook hier bekend, staat op de cover en Humo sprak met de tweelingzus van Goedele Liekens in jongere jaren. Het blijkt de dochter van Liekens te zijn, Céleste Cockmartin (19).

De gelijkenis is enorm en ja, vaak wordt aan haar gevraagd hoe het thuis is, met zo’n moeder. ‘Iedereen denkt dat wij aan tafel rustig aan elkaar vragen: En? Hoe is het vandaag met je clitoris? Maar zo gaat het er bij ons helemaal niet aan toe.’

Teeuwen stond Humo te woord omdat zijn laatste drie shows deze maand worden vertoond op tv-zender Q2. Hij had er zin in, blijkt uit de kop: ‘Meestal neem ik harddrugs op kerstavond, waarna ik het wat rustiger aan doe, zodat ik er op Oudejaarsavond nog eens tegenaan kan.’

Vintage Humo (want: origineel en geestig, maar toch onthullend) is de manier waarop het ‘cultuurhistorische diversiteitsvraagstuk’ (Zwarte Piet) wordt behandeld. Kinderen kregen vier vragen voorgelegd. Wagni, 9 jaar, op de vraag wie Zwarte Piet is: ‘Zwartepiet is een slav van sinterklaas.’  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden