Hulpverlening via chat neemt explosief toe

AMSTERDAM - De hulpverlening via chatgesprekken op internet is in de afgelopen jaren stormachtig gegroeid. Het grote voordeel van snelle, anonieme hulp kent een keerzijde: bij lang niet alle websites werken gekwalificeerde hulpverleners. Ook de financiering van de sites levert problemen op.

Een hulpverleenster achter de chat © Joost van den Broek/ de Volkskrant

Via de vijftien websites die zijn aangesloten bij het Netwerk Online Hulp, werden in 2009 meer dan 25 duizend chatgesprekken gevoerd met onder anderen jongeren met depressies, slachtoffers van huiselijk geweld en mensen met relatieproblemen. Dat is 43 procent meer dan in 2008.

Het jaar daarvoor groeide de hulpverlening via sites als Sensoor.nl, Hulpmix.nl en Korrelatie.nl ook al met de helft. De cijfers worden vandaag gepresenteerd op het congres Online Hulpverlening in Utrecht.

Meer dan honderd hulpsites
Websites voor online hulp schieten als paddestoelen uit de grond. Straatvrees, alcoholverslaafd of slachtoffer van verkrachting - voor elk probleem is er wel een chatservice. Volgens Frank Schalken van de Stichting E­Hulp.nl zijn er meer dan honderd Nederlandse hulpsites.

'Het grote voordeel is dat het vaak anoniem kan. Dat is belangrijk bij problemen waarop een taboe rust, zoals zelfmoordgedachten of huiselijk geweld.' Zoals onderzoeker Pim Cuijpers van de Vrije Universiteit het verwoordt: 'The computer has no eyebrows'.

Tegelijkertijd is de wildgroei aan websites een probleem. Patiënten zien door de bomen het bos niet meer. 'Ook is soms niet duidelijk of de hulpverlener wel deskundig is', zegt Cuijpers. 'Achter sommige sites over angststoornissen of depressies, zitten ongekwalificeerde aanbieders.'

Financiering ingewikkeld
De financiering van anonieme online hulp is ingewikkeld. Zorgverzekeraars betalen niet als ze niet weten of gebruikers klant bij hen zijn. Bovendien is veel zorg regionaal georganiseerd. Provincies en gemeenten willen niet opdraaien voor kosten buiten hun gebied. Schalken: 'Maar tegen een suïcidale Groningse chatter zeg je niet: wij zijn er alleen voor Zuid-Holland.' Veel hulpsites leunen nu op tijdelijke subsidies.

Vrijdag werd de noodklok geluid door 113Online, een website voor suïcidale hulpzoekers. Het ministerie gaat de subsidie stoppen; zorgverzekeraars moeten de site gaan financieren. 'Maar anonieme hulp is niet opgenomen in de zorgverzekeringswet', zegt Jan Mokkenstorm van 113Online. ChristenUnie en SGP dienden dinsdag een amendement in om 113Online te redden. 'We hebben dit jaar honderden suïcidepogingen voorkomen', aldus Mokkenstorm. 'Cliënten zijn geholpen, maar het betaalt zich ook uit. Zelfmoordpogingen kosten de samenleving 36 miljoen per jaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden