Huiskamers zijn voor een dag museum

'Naast de kast met schoensmeer komt een miniatuurversie van het Multatulibeeld te staan en aan de muur hangen we medaillons uit Nederlands-Indië', vertelt Ugur Gunduz. De schoenmaker uit de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost doet 23 mei mee aan Museumstraat. Net als tien andere bewoners stelt hij zijn pand een dag beschikbaar als expositieruimte.

Pink Photosculpture #1 van Lorenzo Vitturi. Beeld Lorenzo Vitturi
Pink Photosculpture #1 van Lorenzo Vitturi.Beeld Lorenzo Vitturi

De Museumstraat is een initiatief van de gelijknamige stichting die musea uitnodigt voor een dag een van hun kunstwerken te exposeren in een huiskamer of winkel. Het evenement vindt dit jaar voor het eerst plaats in Amsterdam en wordt georganiseeerd in samenwerking met studenten cultureel ondernemen van de Reinwardt Academie. Er doen tien musea mee, waaronder Foam, EYE, Amsterdam Museum en het Tropenmuseum. De bewoners kregen een bij hen passend museum toegewezen. Zo krijgt schoenmaker Gunduz kunstwerken van het Multatuli Huis, omdat hij interesse heeft in geschiedenis.

In Rotterdam werd al drie keer een Museumstraat georganiseerd. 'Den Haag en Utrecht beginnen waarschijnlijk komend jaar', zegt Piet de Jonge, secretaris van de stichting. Ook zijn er plannen voor een Museumstraat in Berlijn en Athene.

Om de kunstwerken veilig te stellen, lopen er zaterdag suppoosten rond in de Pretoriusstraat. Bovendien zijn medewerkers van de musea aanwezig, die de werken toelichten. 'Voor hen is de Museumstraat een goede kans om een doelgroep aan te spreken die normaal een moeilijker te bereiken is',vertelt de Jonge. 'Tegelijkertijd kunnen de bewoners elkaar beter leren kennen en op speelse wijze in contact te komen met kunst.'

Zo kun je in de badkamer en op het bed van bewoner Pieter Athmer videoprojecties van de experimentele filmmaker Frans Zwartjes bekijken. Athmer houdt van film en werd tot zijn grote vreugde gekoppeld aan het EYE Filmmuseum. 'Wie zaterdag mijn huis binnenloopt, stapt een soort film in. Boven de trap hangt een projector te ratelen die de bezoeker welkom heet.' Verderop in de straat zijn onder meer foto's van Alexander Gronsky en Lorenzo Vitturi, een Boliviaans danskostuum en een sculptuur van de Amsterdamse beeldhouwer Joseph Mendes da Costa te bekijken.

De Museumstraat is vrij toegankelijk voor publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden