Hubert Lampo drukte eigen stempel op Vlaamse literatuur

Hubert Léon Lampo, de woensdag op 85-jarige leeftijd overleden Vlaamse auteur, was een magisch realist. Als overtuigde socialist tastte hij de grenzen van de werkelijkheid af, om er zijn eigen magische of betoverende toets aan te geven, waarbij het onderbewuste een flinke rol speelde....

ANP

Lampo's bekendste werk, ‘De komst van Joachim Stiller’ uit 1960, verplichte kost voor veel middelbare scholieren, gaf aan het magische ook een bijna mytisch aspect door een soort van Messias op te voeren.

Het verlosserschap kwam vaker aan bod in zijn werk, dat werd gekenmerkt door stevige intriges. Samen met medegrondlegger van het magisch realisme Johan Daisne combineerde hij fictie en realiteit tot een nieuwe psychologische wereld.

De in Antwerpen geboren Lampo debuteerde in 1942 op jonge leeftijd met ‘Don Juan en de laatste nimf', gevolgde door ‘Hélène Defraye’ in 1945 en ‘De ruiter op de wolken’ in 1948. Pas vanaf de jaren vijftig werd hij constanter in zijn aanpak en verscheen zowat jaarlijks een nieuwe roman of essay.

In totaal publiceerde Lampo 71 romans, essays, verhalenbundels en biografieën, onder meer over Felix Timmermans.

In 1995 zette hij een punt achter zijn schrijversloopbaan met een bundeling van zijn beste verhalen. Door zijn hele carrière liep de belangstelling voor paranormale en buitenzinnelijke zaken als rode draad.

Literatuur bleef een bijbaan voor Lampo, die als onderwijzer begon en later ook korte tijd journalist en kunstcriticus was. In 1965 werd hij hoofdinspecteur voor het bibliotheekwezen. Daarnaast was hij actief in tal van culturele organisaties, onder meer de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen.

In 1979 trad de in Grobbendonk, aan de rand van de Vlaamse Kempen, woonachtige Lampo toe tot de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. In 1989 ontving hij een eredoctoraat aan de universiteit van het Franse Grenoble.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden