How to Meet a Mermaid, Daubigny en Geert Mul

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een filmessay over de zee tot een overzicht van kunstenaar Geert Mul.

null Beeld
Beeld

1. Documentaire: How to Meet a Mermaid

Regie Coco Schrijber.

In de onleefbare dieptes van de oceaan heeft de mens niets te zoeken; toch oefent het water een grote aantrekkingskracht op ons uit.

Coco Schrijber (First Kill, Bloody Mondays & Strawberry Pies) onderzoekt in haar filosofische, associatieve documentaire hoe de zee verleidt en vernietigt.

De verdwijning van haar broer, vijftien jaar geleden tijdens een duikvakantie in Egypte, vormt een van de drie hoofdlijnen in een grillig, soms te wijdlopig maar vaak ook overdonderd mooi en ontroerend filmessay.

Documentaire

How to Meet a Mermaid

2. Muziek

Op een mooie Pinksterdag; t/m 28 januari.

Drie geweldige zangeressen, een fijne band en dozen vol klassieke kleinkunstliedjes zorgen voor een nostalgisch, maar ook afwisselend en fris theaterconcert. Lone van Roosendaal, Annick Boer en Renée van Wegberg zingen het werk van componisten Harry Bannink, Joop Stokkermans en Ruud Bos. Een liedje als Zeur niet wordt gebracht via echoing, het zangkunstje waarbij elke zanger steeds één woord zingt. Andere nummers, zoals Telkens weer, worden gezongen in een zalige driestemmigheid.

Muziek

Op een mooie pinksterdag

3. Beeldende kunst

Daubigny, Monet, Van Gogh. Van Gogh Museum, Amsterdam. T/m 29 januari.

Altijd goed om een onbekende schilder, in dit geval Charles-François Daubigny (1817-1878), in het zonnetje te zetten. Aantoonbaar wordt gemaakt dat de Fransman een voorloper was van zowel Claude Monet als Vincent van Gogh. Dus zie in de zalen van het Van Gogh Museum steeds drie setjes werken hangen: van hoe Daubigny, Monet en 'onze' Vincent, ieder op hun manier, klaprozen, bloesemende fruitbomen of een zomerse lucht schilderen.

Beeldende kunst

Daubigny, Monet, Van Gogh

null Beeld anp
Beeld anp

4. Film

The Founder. Regie John Lee Hancock.

Biopic over Ray Kroc, de man die van de McDonald's een wereldwijde fastfoodketen wist te maken. Acteur Michael Keaton is geweldig als de verkoper aan wie de kijker steeds meer gaat twijfelen: is die charmante dromer stiekem niet gewoon een zakenman zonder scrupules? Prettig ambivalente film die afrekening noch heldenepos is.

Film

The Founder

5. Beeldende kunst

Fra Bartolommeo. Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, t/m 15 januari.

Nee, Bartolommeo was niet de grootheid voor wie men hem hier door wil laten gaan, en nee, het aantal schilderijen van zijn hand in Boijmans is niet overvloedig, maar in het making-off genre is deze expositie de moeite waard. Aan de hand van schetsen en voorstudies (waarvan het museum er zo'n vijfhonderd bezit), wordt getoond hoe de Florentijnse monnik zijn altaarstukken figuur voor figuur, kop voor kop, draperie voor draperie opbouwde. Daaronder bevinden zich enkele bijzonder fraaie kleine landschappen met pen en bruine inkt. Bartolommeo's beroemde portret van de boeteprediker Girolamo Savonarola hangt er trouwens ook.

Beeldende kunst

Fra Bartolommeu

6. Beeldende kunst

Geert Mul - Match Maker, 25 jaar Mediakunst. Stedelijk Museum Schiedam, t/m 12/2.

Geert Mul: begonnen als Rotterdamse vj, daarna mediakunstenaar geworden in de kwart eeuw waarin 'de beeldcultuur' een begrip werd. Dus het grootste overzicht tot nu toe van zijn werk bestaat uit ontstellend veel beeld. Uit eigen archief, televisie wereldwijd en natuurlijk van internet, dat de sluizen pas echt openzette. Dat je niet in beelden verdrinkt, is te danken aan Muls poëtische, ordenende hand en zijn muzikaliteit. Zelfs met de ogen dicht valt er veel te genieten.

Beeldende kunst

Geert Mul - Match Maker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden