Review

How to Change the World is opwindend in beeld gebracht

De vroege geschiedenis van Greenpeace had niet opwindender in beeld kunnen worden gebracht. Van walviskarkas tot gevild babyzeehondje, de actievoerders legden elke misstand vast.

Kevin Toma
Begin jaren '70 onderneemt een groep jonge activisten uit Vancouver een poging om Nixons nucleaire testprogramma eigenhandig te saboteren. Gewapend met 16mm filmcamera's vertrekken de 'rainbow warriors' richting Alaska. Beeld
Begin jaren '70 onderneemt een groep jonge activisten uit Vancouver een poging om Nixons nucleaire testprogramma eigenhandig te saboteren. Gewapend met 16mm filmcamera's vertrekken de 'rainbow warriors' richting Alaska.Beeld

Bijna vertederend, zoals de grondleggers van Greenpeace contact wilden leggen met walvissen. Tijdens hun eerste expeditie tegen de walvisvaart plantten ze een saxofonist en een fluitist in een rubberbootje, omdat muziek het beste walviscommunicatiemiddel zou zijn. Aan boord van het Greenpeace-schip knutselde een derde muzikant onwereldse klanken met zijn synthesizer; waterbestendige luidsprekers werden in de zee gedropt zodat de muzikale vredesboodschap de dieren echt zou bereiken.

De jonge activisten van Greenpeace. Beeld
De jonge activisten van Greenpeace.Beeld

Het Boek der Veranderingen

In de documentaire How to Change the World zie je hoe de (niet per se succesvolle) actie in alle ernst wordt uitgevoerd. En hoe diezelfde hippiefiguren vervolgens geen idee hebben waar ze de gehate walvisjagers eigenlijk moeten zoeken. De brandstof is bijna op. Huiswaarts keren of verder ploeteren? Uiteindelijk moet het orakelachtige Boek der Veranderingen over hun lot beslissen. Een prachtige scène.

How to Change the World concentreert zich op de beginjaren van wat nu een van de grootste milieuorganisaties ter wereld is: van de demonstraties in 1971 tegen kernproeven tot de acties in 1977 tegen de zeehondenjacht. Regisseur-scenarist Jerry Roth-well laat de pioniers uitvoerig aan het woord, maar het is vooral de schat aan archiefmateriaal die de film zo fascinerend maakt.

Bob Hunter (1941-2005), de Canadese journalist die al snel de charismatische leider van Greenpeace werd, zorgde dat bij alle protestacties een camera meedraaide. Van walviskarkassen tot gevilde babyzeehondjes, elke misstand moest vastgelegd opdat de hele wereld getuige kon zijn.

De voortvarendheid van filmregisseur

Volgens medeoprichter Paul Watson leidde Hunter de acties én de opnamen met de voortvarendheid van een filmregisseur. Watson die zich vastketent aan een lap walvisvlees; bloed spuitend uit het schip van de walvisjagers; een harpoen die rakelings langs de hoofden van de activisten schiet: het is allemaal even meeslepend gevisualiseerd. Qua drama of spanning zou een speelfilmversie niets kunnen toevoegen.

Regisseur Rothwell geeft dit krachtige archiefmateriaal de hoofdrol in zijn voortstuwende, scherp gemonteerde film. Misschien is How to Change the World een iets te oppervlakkige heldenzang, maar de vroege geschiedenis van Greenpeace had niet opwindender tot leven kunnen worden gebracht.

How to Change the World. Documentaire. Regie Jerry Rothwell. 110 min., in 7 zalen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden